Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Są źródłem witamin oraz minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Warto stosować się też prostej reguły i jeść owoce i warzywa jak najbardziej zróżnicowane kolorystycznie, dzięki temu dostarczamy organizmowi zróżnicowanych składników odżywczych, których potrzebuje. Pytanie jednak, ile warzyw i owoców dziennie należy jeść, aby nie przesadzić, ale też by miały one pozytywny impakt na nasze zdrowie.
WHO czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca by codziennie spożywać nie mniej niż 400g owoców i warzyw. Ze swojej strony dodamy, że najlepiej aby były to warzywa i owoce sezonowe. Dlaczego? Otóż te prawdopodobnie będą zawierały najmniej pestycydów czy środków, które konserwują je na czas transportu lub przechowywania. Oczywiście nie musimy pamiętać na co mamy w danej chwili sezon. Wystarczy skorzystać z kalendarza sezonowości. Przejrzyj go raz w miesiącu, a będziesz bardzo dobrze wiedziała po co sięgnąć będą w sklepie aby produkt był jak najzdrowszy.
Mimo, iż wiele osób ma świadomość tego jak ważne w diecie są warzywa i owoce to ich spożycie jest poniżej zalecanej normy. Aby z tym walczyć należy wyrobić w sobie zdrowy nawyk sięgania po warzywa lub owoce w ciągu dnia w formie przekąsek. W tym celu powstało nawet międzynarodowe wyzwanie AIAM5, które zachęca do tego by w ciągu dnia sięgać 5 razy po porcję warzyw lub owoców. Co ciekawe, AIAM5 gromadzi 26 organizacji z różnych krajów i w tym z Polski.
Stosowanie się do tego wyzwania wymaga pewnej samokontroli. Jak dobrze wiecie bo nie raz o tym pisaliśmy, najlepszym sposobem na odżywanie się w ciągu dnia jest jedzenie pięciu posiłków o stałych porach i stałych trzygodzinnych odstępach czasu. Jak tutaj wpleść 5 porcji owoców i warzyw? Bardzo prosto. Pamiętajcie o tym, że mogą one stać się elementem posiłku. Jedna porcja to najprościej mówiąc ilość, która mieści się w środkowej części naszej dłoni. Dlatego jedną porcją można nazwać jedno jabłko, pomidora, paprykę, dwie śliwki, 1/2 szklanki winogron czy jagód. Więcej na temat tego ile to jest jedna porcja znajdziecie w tym artykule.
Mamy więc ilość, która powinna towarzyszyć każdemu posiłkowi, ale pamiętajcie o tym, że może to być owoc lub warzywo w różnej formie. Pomidory co ciekawe są dużo zdrowsze gdy są poddane obróbce termicznej. Sos przygotowany z jednego pomidora i dodany do naszego obiadu jest już jedną wymaganą porcją. Do podwieczorku możemy wypić szklankę soku jabłkowego i znów zaliczyliśmy jedną porcję (kupując sok zwracajcie uwagę aby był to faktycznie sok i zawierał jak najmniej cukru, najlepsze są soki jednodniowe). Na podwieczorek możecie zjeść samo jabłko, a do śniadania zrobić sobie twarożek z jedną wkrojoną do środka papryką. Oczywiście nie musicie się przejmować tym, że na obiad zjecie porcję warzyw i popijecie sokiem co będzie dodatkową porcją owoców. Nawet jeśli z 5 porcji zrobi Wam się 10 porcji dziennie, to nic się nie stanie – nawet lepiej!
Jak więc widzicie, wcale nie jest to trudne, ale wymaga to jednak samozaparcia i kontroli. Musisz pamiętać o tym, aby w każdy posiłku ta porcja warzyw czy owoców się znalazła. Jeśli jesteś osobą zabieganą wybieraj najprostszy sposób czyli jedzenie surowych warzyw, owoców czy picie świeżych soków. Jeśli masz czas i lubisz gotować, możesz z nich komponować własne potrawy. Uwzględniajcie warzywa i owoce w swoich zakupach. Kupujcie je świeże i najlepiej odpowiadające sezonowi, który na nie panuje. Wybierajcie różnokolorowe i jak najbardziej różnorodne owoce i warzywa aby dostarczać organizmowi całe spektrum minerałów oraz witamin. Podejmiecie wyzwanie? :)
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.