Rosół to podstawa naszej kuchni, jednak nie jest wcale tak prosty do ugotowania, jeśli chcemy, aby był idealny. Wielu osobom zdarza się, że rosół wychodzi mętny. Jest za to odpowiedzialny jeden błąd, który popełniamy. Chcecie wiedzieć jaki i sprawić, aby rosół, który gotujecie zawsze był klarowny? Przeczytajcie do końca! :)
Rosół to baza do innych zup. Dlatego umiejętność ugotowania go jest bardzo ważna. Niestety często staje się on mętny, a odpowiada za to jeden często popełniany błąd, chociaż może być ich więcej. Postaramy się dzisiaj ująć je wszystkie.
Niektórzy mięso dodają do gotującej się już wody, To błąd. Wysoka temperatura sprawia, że białko w mięsie szybko się ścina, a zupa robi się mętna.
Dlatego warto zapamiętać tę prostą zasadę, że mięso zalewamy zimną wodą, a dopiero wtedy włączamy palnik.
Rosół jest zupą, która potrzebuje czasu. Gotuje się go nawet przez kilka godzin, jeśli chcemy, aby miał idealny smak.
Nie można robić tego podgrzewając go do zbyt wysokiej temperatury. Powinien powoli gotować się na średnim gazie, aż nabierze odpowiedniego aromatu, smaku i klarowności.
Rosół gotuje się nawet od 3 do 6 godzin. Musisz więc uzbroić się w cierpliwość. Najlepiej jest go nastawić rano, jeśli na obiad ma być gotowy.
Pamiętajcie również o tym, że rosół gotujemy pod przykryciem, jedynie do momentu zagotowania się wody. Następnie cały czas gotujemy go bez przykrycia, inaczej zrobi się mętny. W trakcie szumówką zdejmujemy szumowiny.
Za kolor rosołu odpowiada cebula, to dzięki niej robi się on złocisty. Na każdy litr wody dajemy jedną cebulę. Najlepiej jest ją dodać wraz z łupiną, a wcześniej opalić nad ogniem. Dzięki temu rosół będzie miał piękny kolor. Warto również dodać marchewki. Ja na duży garnek dodaję cztery sztuki.