W zeszłym roku tak popsułam swoją sałatkę jarzynową. Nie popełnij tego błędu!

Kuchnia Data publikacji: 11 grudnia 2022

Sałatka jarzynowa wydaje się bardzo prostym daniem, które z reguły przygotowujemy na Boże Narodzenie. U nas schodzą jej naprawdę duże ilości. Dlatego, gdy pójdzie coś nie tak, naprawdę można się załamać. Zdarzyło mi się ją zepsuć i dlatego chciałabym Was przestrzec przed tym błędem.

Błąd, który może popsuć sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa najlepsza jest, gdy ma odpowiednią fakturę. Jeśli jednak źle pokroimy składniki, to wychodzi nam taka mamałyga. Ja o tym zapomniałam i chcąc sobie ułatwić życie, użyłam jednej foremki do krojenia warzyw, aby przyśpieszyć proces. Mocno się potem na tym zawiodłam.

Chodzi o to, że niektóre warzywa są ugotowane, a przez to miększe. Inne natomiast twarde. Jeśli te miękkie pokroimy w zbyt mała kostkę, to zaczną nam się po prostu rozlatywać i gnieść podczas mieszania sałatki jarzynowej.

W małą kosteczkę możemy pokroić ogórki kiszone, które są dość twarde. Ale ugotowaną marchewkę, pietruszkę czy ziemniaki, kroić musimy w dużo większa kosteczkę, aby nie rozpadała się. Dzięki temu po wymieszaniu sałatki – a mieszania jest przecież sporo, sałatka nie stanie się gęstą mamałygą. To kluczowe, aby była smaczna.

Podobne artykuły