Gotowany ryż może spowodować zatrucie pokarmowe. Zobacz w jaki sposób!

Zdrowie Data publikacji: 2018-07-27 / Aktualizacja: 2020-12-01

Co prawda, ryż nie jest dla nas podstawowym pokarmem, ale bardzo często sięgamy po niego jako dodatek do naszych obiadów i zamiennik dla ziemniaków. Gotowanie ryżu to wręcz sztuka kulinarna. Trzeba wiedzieć jak to zrobić aby ryż nam się udał. Poradnik na ten temat znajdziecie tutaj.  Dla osób, które są na diecie mamy również poradę, która wykorzystana podczas gotowania ryżu zmniejszy jego kaloryczność o połowę. Zobacz ją tutaj. Tym razem jednak zajmiemy się tematem zdrowia i powiemy dlaczego ryż może wywołać zatrucie pokarmowe.

Gotowany ryż, a zatrucie pokarmowe

Czasami zdarzy się, że po zjedzeniu dania z ryżem poczujemy się gorzej. Może to doprowadzić do objawów zatrucia pokarmowego. Często wtedy zrzucamy to na inne składniki, które towarzyszyły daniu, może to być przykładowo mięso czy jajko. Jednak winien tutaj może być ryż, którego nie powinno się ponownie podgrzewać, ani zbyt długo pozostawiać na wierzchu. W Teksasie pewna kobieta trafiła na intensywną terapię z powodu ryżu zjedzonego w bufecie.

To dlatego, że ryż przechowywany przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej zaczyna tworzyć bakterie znane nam jako Bacillus cereus, które wywołują objawy zatrucia pokarmowego, a u osób, które mają słaby układ odpornościowy mogą nawet potencjalnie powodować śmierć.

Gdy zostanie nam coś z obiadu często to chowamy do lodówki na następny dzień. To świetne rozwiązanie bo nie musimy martwić się o kolejny posiłek, wystarczy go sobie odgrzać. Jednak w przypadku ryżu powinniśmy tego nie robić, a jeśli chcemy tak zrobić, to musimy przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim, po przygotowaniu powinien być od razu schowany jeśli chcemy go podać później. Nie należy trzymać go w temperaturze pokojowej bo możemy doprowadzić do wcześniej wspomnianych objawów. Oczywiście nie schładzamy go w lodówce, pozwalamy mu ostygnąć na blacie kuchennym, ale gdy jest gotowy do schowania, od razu to robimy.

Jak długo przechowywać ryż

Jeśli przechowujemy już ryż w lodówce to robimy to nie dłużej niż przez jeden dzień. Musimy go również dobrze podgrzać więc upewniamy się czy potrawa jest gorąca. Pamiętaj również o tym aby nie podgrzewać ryżu więcej niż jeden raz. Jeśli natomiast chcesz wiedzieć jak podgrzać ryż, przeczytaj kolejny z naszych poradników.

Źródło artykułu: https://www.shared.com/stop-reheating-rice/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły