GIS wyjaśnia czy można zarazić się koronawirusem kupując pieczywo luzem

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-04-09

W wielu sklepach pieczywo dotąd sprzedawane luzem zaczęto pakować w foliowe woreczki. Wiele osób zaczęło obawiać się możliwości zarażenia koronawirusem przez właśnie takie luzem kupowane pieczywo. Ustosunkował się do tego Główny Inspektorat Sanitarny.

Czy można zarazić się koronawirusem przez pieczywo leżące luzem w sklepie

GIS na swojej stronie napisał „Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.„.

Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach higieny i korzystaniu z rękawiczek jednorazowych podczas nakładania pieczywa.

GIS zaleca również by w razie wątpliwości mieścić kupione pieczywo w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni Celsjusza na około 2 minuty. Źródła naukawe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza.

Źródło: gis.gov.pl

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły