Wszyscy wiemy, że białko jest istotnym składnikiem naszej diety. Gdy zaczyna w niej go brakować, nasze ciało da nam o tym znać. Według niektórych badań około miliarda ludzi na świecie cierpi na niedobory białka. Dotyczy to najczęściej biednych krajów z trudnym dostępem do żywności. Jednak nie oznacza to, że nam również nie może go brakować. Wszystko zależy bowiem od naszej diety.
Najpopularniejsze źródła białka jakie od razu przychodzą na na myśl to mięso czy jajka. Najwięcej białka znajdziemy w takich produktach jak: wołowina, żółty ser, cielęcina, schab, piersi z drobiu, halibut, łosoś, twaróg, jaja, jogurty naturalne, mleko. Oprócz tego oprócz białka zwierzęcego możemy spożywać białko roślinne, które znajdziemy w takich produktach jak: soczewica, nasiona, groch, fasola, pistacje, ciecierzyca, migdały, orzechy włoskie, kasza gryczana i jaglana, ryż, bób, brokuły czy banany.
Spożywanie tych produktów jest ważne dla zdrowej diety. Dzienne zapotrzebowanie na białko jest zależne od masy naszego ciała. Średni przyjmuje się, że na 1kg masy ciała powinniśmy spożywać 1g białka. Czyli gdy ważysz 60kg powinnaś zjeść 60g białka. Jeśli weźmiemy pod uwagę produkty, które wymienione zostały wyżej to powinnaś zjeść np. 300g halibuta lub 500g kaszy gryczanej albo prawie 5kg brokułów. Oczywiście można zrobić z tego już jeden posiłek np. obiad, który zapewni odpowiednią ilość białka.
Gdy pomimo tego, że jesz ciągle czujesz się głodna to może to być spowodowane zbyt mała zawartością białka w posiłkach, które spożywasz. Białko daje nam bowiem uczucie sytości. Często taki efekt widzimy gdy jemy produkty bogate w cukier, które mają dużo węglowodanów, ale mało białka. Dają nam na chwilę efekt energii, ale ten nie utrzymuje się zbyt długo. Szybciej wtedy czujemy głód.
Mięśnie są jednym z największych rezerwuarów białka w naszym organizmie. Słabe mięśnie czy bóle stawów mogą być oznaką jego niedoborów. Jest to powszechnie zauważalne u osób w starszym wieku.
Niedobory białka mogą spowodować, że na naszych paznokciach pojawią się chropowate pionowe linie. Do tego mogą one być słabe i łamliwe. Także można zaobserwować na nich brązowe plamy.
W przypadku naszej skóry objawi się to suchą i łuszczącą skórą. Z powodu zbyt małej ilości białka będzie ona traciła możliwość regeneracji.
Nasze włosy to w 90% białko zwane kreatyną. Jeśli będzie go niewystarczająco włosy zaczną być słabe i będą wypadać. Dzieje się tak dlatego, że organizm będzie wykorzystywał białko na najważniejsze dla niego czynności, a ograniczy te mniej istotne np. zachowanie włosów.
Masz problemy z bezsennością? Może to być związane z ilością białka w Twojej diecie. Białko to działa jako budulec dla tryptofanu. Jest to aminokwas, który powoduje senność. Dlatego jedzenie odpowiedniej ilości białka ułatwia zasypianie.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.