Co zrobić aby awokado szybko stało się miękkie

Kuchnia Data publikacji: 26 maja 2019

Kupiłaś awokado, ale jest twarde i nie możesz wykorzystać go do zrobienia sałatki lub innej potrawy? Jest szybki sposób, który pozwoli Ci zmiękczyć awokado. Jedyne czego potrzebujesz to piekarnika :)

Jak zmiękczyć awokado

Oczywiście można poczekać, aż awokado samo dojrzeje co powinno zająć mu nie więcej niż kilka dni w temperaturze pokojowej. Jednak nie zawsze mamy tyle czasu. Kupiliśmy awokado wcześniej, ale ono nie zdarzyło dojrzeć? Możesz przyśpieszyć ten proces.

Rozgrzej piekarnik do 90 stopni Celsjusza. Następnie włóż do niego awokado i nastaw minutnik na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, ale pamiętaj o użyciu rękawic bo będzie gorące. Gdy ostygnie będzie już miękkie i spokojnie możesz wykorzystać je do sałatki czy innego dania. Pamiętaj jednak, że to nie zastąpi procesu dojrzewania i przez to owoc będzie mniej aromatyczny niż taki, który dojrzewa w naturalnych warunkach.

Podobne artykuły