Folia aluminowa – do czego służy matowa i błyszcząca strona?

Porady Data publikacji: 02 sierpnia 2020

Z pewnością zauważyliście, że folia aluminiowa z jednej strony jest matowa, a z drugiej błyszcząca. Zwykle gdy po nią sięgamy, owijamy przygotowywane przez nas potrawy losową stroną. Warto jednak wiedzieć jakie ma zastosowania każda z nich.

Matowa strona folii aluminowej

Tej strony używamy do zachowania świeżości potraw na dłuższy czas. Dlatego owijamy nią potrawy, które zostały wcześniej przygotowane, a teraz jedynie chcemy je umieścić np. w lodówce.

Dzięki temu zapach potrawy nie przechodzi na inne produkty umieszczone w lodówce. Wilgoć również nie będzie uwalniana na zewnątrz, dzięki czemu produktu nie będą obsychały.

Błyszcząca strona folii aluminiowej

Błyszcząca strona folii aluminiowej ma za zadanie odbijać ciepło i zatrzymywać je wewnątrz potrawy. Działa na podobnej zasadzie jak np. ekran zagrzejnikowy, który również błyszczącą stroną odbija ciepło ponownie do środka pomieszczenia.

Tą stroną owijamy potrawy, które dopiero przygotowujemy. Dzięki temu czas przygotowania będzie krótszy, a ciepło zatrzymane wewnątrz folii i odbite ponownie do potrawy, sprawi, że szybciej się upiecze i dokładniej.

Podobne artykuły