Kawa jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie, jednak nie każdy wie jaką drogę przebyła, by trafić do naszych filiżanek. Prawdopodobnie pierwsze drzewa kawowca odkryto ponad tysiąc lat temu w Etiopii. Jednak skąd tak naprawdę pochodzą nazwy najpopularniejszych kaw, bez których nie wyobrażamy sobie idealnego poranka?
Espresso – kawa dla koneserów intensywnych smaków
Espresso to symbol Włoch, a jego nazwa pochodzi od słowa „espressivo”, które po prostu oznacza „wyrazisty”. Jest to najlepsze określenie tej kawy, która jest intensywna w smaku, mocna i bardzo aromatyczna. Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, jednak co kraj to obyczaj i czasami podawane jest z odrobiną przypraw, takich jak cynamon czy kakao. Do małej czarnej serwowana jest też malutka szklaneczka wody, która ma na celu przepłukiwanie kubków smakowych przed każdym łykiem. Dzięki temu możemy delektować się głębokim i wyrazistym smakiem kawy. Espresso podawane jest w małej filiżance o pojemności 70 ml, jednak nie jest ona całkowicie wypełniona. Tradycyjne espresso ma 25 ml, jednak czasami w kawiarniach serwuje się małą czarną o pojemności do 35 ml. Espresso można przygotować w ekspresie, jednak równie dużą popularnością cieszy się w wersji rozpuszczalnej. Kawa NESCAFÉ Gold Espresso to jedna z propozycji, która odznacza się bogactwem smaków i aromatów. Przygotowanie napoju jest niezwykle proste i szybkie – kawa NESCAFÉ Gold Espresso zyskuje niepowtarzalne walory smakowe po zalaniu gorącą wodą.
Cappuccino, czyli połączenie espresso i mlecznej pianki
Cappuccino to delikatny napój, który cieszy się dużą popularnością wśród fanów mlecznych kaw. Początkowo składało się z espresso i odrobiny mleka. Jednak obecnie rytuał przygotowania tego napoju jest bardziej złożony, a efekt – znakomity. Cappuccino powinno być zwieńczone aksamitną, mleczną pianką, która rozpływa się w ustach. Popularne kawy mają długą historię, również cappuccino kryje wiele ciekawostek. Nazwa tego napoju pochodzi prawdopodobnie od koloru habitów noszonych przez mnichów z zakonu kapucynów. Według źródeł, włoski mnich Marco d’Aviano udał się do kawiarni, chcąc skosztować pobudzającego napoju. Espresso wydawało mu się za mocne, więc poprosił o dolanie mleka do kawy. Obecnie cappuccino podawane jest w szerokiej filiżance o pojemności od 150 ml do 180 ml, a we Włoszech – najczęściej także w towarzystwie słodkiego rogalika.
Americano – włoski smak w amerykańskim wydaniu
Wbrew pozorom kawa americano nie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Została zapoczątkowana we Włoszech, jednak swoją nazwę zawdzięcza amerykańskim turystom, dla których espresso wydawało się za mocne. Mała czarna była rozcieńczana wodą przez Amerykanów, a Włosi, chcąc podkreślić odrębność tej kawy, zaczęli nazywać ją americano. To idealna propozycja dla miłośników delikatnej kawy bez mleka, ewentualnie z dodatkiem cukru. Americano podaje się w dużej filiżance, podobnie jak cappuccino.