5 pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-11-28

Burak to nie tylko zdrowe, pełne wartości odżywczych warzywo, ale także wszechstronny składnik, którego możliwości kulinarne możemy wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj pięć kreatywnych pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni, które z pewnością ożywią Twoje menu.

Krem z buraków z kozim serem

Jeżeli cenisz sobie lekkie, zdrowe i pyszne dania, krem z buraków będzie doskonałym wyborem: https://uwielbiam.pl/przepis/krem-z-burakow-z-kozim-serem. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad i dostarczy cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo czy kwas foliowy.

Na początek obieramy ze skórki buraki i ziemniaki, a następnie kroimy je w kostkę i gotujemy do miękkości. Pamiętaj, że buraki gotowane nie stracą swojego koloru, gdy dodasz do wody odrobinę cukru lub soku z cytryny. Wszystkie warzywa wkładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę bulionu warzywnego, oliwy, octu balsamicznego, syropu klonowego, śmietanki i blendujemy na jednolity krem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec przelewamy nasz barszcz czerwony do miseczek, a na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser kozi. Teraz wystarczy udekorować całość słonecznikiem i cebulą dymką.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Frytki z buraków

Burak to również idealny składnik do przygotowania zdrowych przekąsek. Idealnym tego przykładem są frytki z buraków, które stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej wersji z ziemniaków. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, a pieczone buraki świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, pesto lub dipu ziołowego.

Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia buraków w słupki. Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą i doprawiamy. Możemy dodać sól, cynamon, imbir, kolendrę, tymianek, pieprz lub inne ulubione przyprawy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200°C przez około godzinę. Gotowe!

Kiszone buraki

Kiszone buraki czerwone to nie tylko tradycyjny sposób przechowywania tego warzywa, ale także doskonały sposób na wprowadzenie do diety korzystnych bakterii probiotycznych. Można z nich przygotować barszcz ukraiński lub buraczki zasmażane. To również świetny dodatek do kanapek, sałatek lub dań mięsnych. Co więcej, otrzymujemy z nich także zdrowy napój, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Umyte, obrane i pokrojone w kostkę buraki umieszczamy w dokładnie wyparzonym słoiku. Do środka dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Na koniec zalewamy wszystko solanką, tak, aby przykryć wszystkie pokrojone buraki. Całość zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione i chłodne miejsce na około 5 dni. Po tym czasie są gotowe do spożycia.

Brownie z buraka z polewą kakaową

Burak to bardzo wdzięczne warzywo, z którego przygotujemy nie tylko barszczyk czerwony czy zdrowy sok, ale i pyszne ciasto buraczane: https://uwielbiam.pl/przepis/brownie-z-buraka-z-polewa-kakaowa. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości.

Na początek mieszamy rozpuszczone masło wraz z kakao, koglem-moglem i startym burakiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Teraz wystarczy przelać masę do blaszki i piec w 180°C przez około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę. W tym celu roztopione masło mieszamy z dodatkiem cukru i mleka, a po rozpuszczeniu dodajemy kakao. Gotowe brownie dekorujemy polewą i gotowe!

Burgery z buraka

Burak ćwikłowy, tak jak burak cukrowy i pastewny, stanowi niezwykle z cenny surowiec w różnych dziedzinach przemysłu. Jeżeli chodzi o jego kulinarne możliwości, warto wykorzystać go do przygotowania pysznych burgerów z buraka. To pożywne i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad.

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i soczewicy, a następnie blendujemy je wraz z posiekaną cebulą i ugotowanym burakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i wsypujemy bułkę tartą. Całość mieszamy, a następnie z gotowej masy formujemy kotlety. Wszystko wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C na około 40 minut. Na koniec wykładamy nasz kotlet do przekrojonej bułki i dodajemy ulubione składniki, np. ogórki, cebulę, szpinak i ketchup. Pieczony burak w połączeniu z kaszą jaglaną i soczewicą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wegetariańskich dań. Smacznego!

Podobne artykuły