Korzystasz z plastikowych akcesoriów do gotowania? Naukowcy radzą tego nie robić!

Kuchnia Data publikacji: 12 listopada 2019

Mam w swoje kuchni kilka plastikowych przyborów do gotowania w tym choćby szpatułki i łyżki. Jak podaje Radio Zet lepiej się ich wystrzegać o czym ostrzegają naukowcy. Nie musimy jednak wyrzucać ich ze swojej kuchni, możemy ich nadal używać do zimnych potraw. Podczas gotowania lepiej jednak zastąpić je przyrządami wykonanymi z drewna czy metalu. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Plastikowe akcesoria do gotowania są niezdrowe

Jak z pewnością domyślacie się, chodzi o styczność tych akcesoriów kuchennych z wysoką temperaturą. Toksyczne chemikalia pod wpływem wysokiej temperatury mogą przenikać do pożywienia, które potem jemy. Nie tylko chodzi o obracanie smażonych kotletów plastikową szpatułką, ale również odgrzewanie ich w plastikowym pojemniku w mikrofalówce. Na szczęście coraz więcej producentów to zauważa i w IKEA przykładowo możemy kupić pojemniki na żywność stworzone ze szkła, które jest neutralne i nie reaguje z jedzeniem.

Według przytoczonych przez Radio Zet wypowiedzi, wiele tego typu produktów z plastiku zawiera oligomery syntetyczne, które przenoszą się na żywność w temperaturze już od 70 stopni Celsjusza. Przypomnimy tylko, że smażenie odbywa się w temperaturze od 150 do 200 stopni Celsjusza. Podczas gotowania woda zaczyna wrzeć w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Dlatego wcześniej wspomniany próg jest praktycznie osiągany podczas przygotowywania najprostszych posiłków jak zupa czy kotlety.

Spożywanie tych toksycznych substancji w dużych ilościach może prowadzić do chorób między innymi tarczycy czy wątroby. Wiąże się je również z niepłodnością, rakiem czy wysokim poziomem niedobrego dla nas cholesterolu – LDL.

Podobne artykuły