Dzisiaj przedstawimy Wam pięć prostych porad, które możesz wykorzystać podczas gotowania. Warto je znać bo ułatwią Wam one gotowanie i sprawią, że przygotowywane przez Was potrawy będą smaczniejsze :)
Gdy smażysz na maśle to pamiętaj by dodać do niego kilka kropel oliwy z oliwek. Dzięki temu masło nie będzie się przypalało. Najlepiej jest jednak używać do smażenia masła klarowanego.
Soda oczyszczona bardzo dobrze zmiękcza mięso. Wystarczy obsypać nią kawałek mięsa i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pamiętaj by przed późniejszym przygotowaniem umyć je pod bieżącą wodą.
Na pewno zauważyliście, że krojenie ugotowanego na twardo jajka za pomocą noża nie jest łatwo. Żółto się rozsypuje i przykleja do noża. Aby temu zapobiec wystarczy wykorzystać jeden prosty trik. Posmaruj nóż oliwą z oliwek i teraz zacznij krojenie! :)
Chcesz aby cebula szybciej się karmelizowała? Możesz przyśpieszyć to nawet trzykrotnie. Wystarczy, że posypiesz patelnię sodą oczyszczoną.
Ugotuj ziemniaki w mundurku, a potem od razu przerzuć je do zimnej wody. Teraz wystarczy tylko delikatnie ścisnąć ziemniaka, a skórka sama odejdzie bez większego wysiłku :)