Czy podgrzewanie w mikrofalówce szkodzi zdrowiu?

Kuchnia Zdrowie Data publikacji: 07 października 2016

Ostatnio bardzo modny zrobił się trend publikowania artykułów jakoby kuchenka mikrofalowa szkodziła naszemu zdrowiu. Popierane jest to jakimiś wyssanymi z palca badaniami na 2000 kotach i innymi równie prawdziwymi tezami. Dlatego postanowiliśmy się odnieść do tematu i przybliżyć Wam stanowisko Centrum Nauki Kopernika. Myślę, że będzie to już ostateczne zakończenie tej jakże żywej dyskusji.

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Kuchenka mikrofalowa do podgrzewania jedzenia wykorzystuje mikrofale czyli promieniowanie elektromagnetyczne. Jest ono absorbowane przez cząsteczki wody znajdujące się w pokarmie. Zaczynają ode drgać i dzięki temu powstaje ciepło.

Przeprowadzone badania udowadniają, że przygotowywanie w ten sposób posiłków nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Nie powoduje zmian chemicznych w pokarmach. Sama kuchenka mikrofalowa też nie może oddziaływać na osoby w otoczeniu gdyż jest tak zwaną klatką Faraday’a, której konstrukcja uniemożliwia emisję fal elektromagnetycznych poza nią. Nawet szklane drzwiczki mikrofalowe jak zauważycie z bliska pokryte są metalową siatką.

To było mocne streszczenie artykułu, który w pełni przeczytacie na stronie Centrum Nauki Kopernika. Mamy nadzieję, że rozwieje jednak Wasze wątpliwości dotyczące używania kuchenki mikrofalowej.

Źródło artykułu: http://www.kopernik.org.pl/bazawiedzy/artykuly/technikamikrofalowka-kuchenka-mikrofalowa/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły