Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia wątróbki!

Kuchnia Data publikacji: 15 lutego 2021

Bardzo lubimy wątróbkę drobiową. Jest nie tylko zdrowa, ale i lekka. Świetnie sprawdza się jako tani, dietetyczny i zdrowy obiad. Warto o niej pamiętać bo ma wiele cennych właściwości.

Zawiera dużo witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Oprócz tego ma mało tłuszczu. 100 g wątróbki drobiowej to 120 kcal. To sprawia, że jest to świetny sposób na dietetyczne danie.

Wątróbka pozytywnie wpływa również na nasz wzrok. Pomaga w walce z anemią, dzięki dużej zawartości żelaza. Wspomaga naszą odporność i dodaje energii. Jest naprawdę warta uwagi.

Warte uwagi jest również jej przygotowanie. Często popełniamy jeden duży błąd podczas smażenia wątróbki.

Nigdy nie sól wątróbki przed smażeniem

Jeśli wątróbka, którą przygotowujesz jest sucha i twarda to dlatego, że solisz ją przed usmażeniem. Nie należy tego robić! Zasada jest bardzo ważna i warto pamiętać o niej podczas smażenia wątróbki.

Wątróbkę przyprawiamy dopiero po usmażeniu. Najlepiej przed samym podaniem. Dzięki temu wątróbka będzie wilgotna w środku i nie stwardnieje. Będzie po prostu dużo smaczniejsza.

Podobne artykuły