Bardzo lubimy wątróbkę drobiową. Jest nie tylko zdrowa, ale i lekka. Świetnie sprawdza się jako tani, dietetyczny i zdrowy obiad. Warto o niej pamiętać bo ma wiele cennych właściwości.
Zawiera dużo witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Oprócz tego ma mało tłuszczu. 100 g wątróbki drobiowej to 120 kcal. To sprawia, że jest to świetny sposób na dietetyczne danie.
Wątróbka pozytywnie wpływa również na nasz wzrok. Pomaga w walce z anemią, dzięki dużej zawartości żelaza. Wspomaga naszą odporność i dodaje energii. Jest naprawdę warta uwagi.
Warte uwagi jest również jej przygotowanie. Często popełniamy jeden duży błąd podczas smażenia wątróbki.
Jeśli wątróbka, którą przygotowujesz jest sucha i twarda to dlatego, że solisz ją przed usmażeniem. Nie należy tego robić! Zasada jest bardzo ważna i warto pamiętać o niej podczas smażenia wątróbki.
Wątróbkę przyprawiamy dopiero po usmażeniu. Najlepiej przed samym podaniem. Dzięki temu wątróbka będzie wilgotna w środku i nie stwardnieje. Będzie po prostu dużo smaczniejsza.