Mielone frykadelki z niespodzianką

Bez kategorii Data publikacji: 22 grudnia 2022

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone fakt, ile można jeść to samo. Mam dla Ciebie coś nowego, smacznego, przekonaj się.

7 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 pojedynczy filet kurczaka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 całe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki bułki tartej+do panierki
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki Bazyli
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól
  • Papryka ostra

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułką tartą, wbijam jajko, wlewam ketchup. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę oczyszczam z nasion, kroję w drobno kostkę, Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Warzywa z serem przekładam do mięsa i wyrabiam masę mięsną.
  2. Mięso z kurczaka kroję w paseczki obtaczam w ziołach prowansalskich, Bazylii oraz soli.
  3. Z mięsa mielonego formuję podłużne kotlety, do środka wciskam paseczki mięsa z kurczaka.
  4. Następnie panieruje w bułce tartej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  5. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
  6. Smacznego.

Podobne artykuły