W kuchni jak w życiu: każda dobra rzecz ma swój mroczny odpowiednik – jak jin i jang. Pyszne ciasta, pieczony kurczak z warzywami czy inne pieczone smakołyki pozostawiają po sobie ciemną otchłań brudnego piekarnika, którego czyszczenie ze spalonego tłuszczu jest koszmarem niejednej pani (i pana) domu. My na szczęście wiemy, jak wyczyścić piekarnik, a także jak sprawić, by znalazł się on po jasnej stronie mocy domowego królestwa: żeby w przyszłości za bardzo się nie brudził i (prawie) zawsze był łatwy do wyczyszczenia.
Dziesięć kroków do czystego piekarnika
Aby wyczyścić bardzo brudny piekarnik niekoniecznie potrzeba silnych chemicznych środków, po których tydzień trzeba wietrzyć mieszkanie, za to potrzebne będzie kilka godzin do dyspozycji oraz:
Pracując zawsze zakładaj gumowe rękawice ochronne, nawet jeśli stosujesz naturalne środki czyszczące – środek, który skutecznie przegryza się przez warstwę spalonego tłuszczu na pewno nie będzie lubiany przez skórę rąk.
Voilà! Piekarnik lśni! Trochę pracy to kosztowało, ale efekt jest wspaniały. Teraz wystarczy zadbać o dosłownie kilka szczegółów, aby mycie piekarnika w przyszłości zajmowało minuty, a nie godziny.
Sekret zawsze czystego piekarnika
Aby zminimalizować ilość pryskającego tłuszczu używaj woreczków do pieczenia podczas pieczenia mięs i tłustych potraw. Za około 20-30 zł możesz też kupić wkładki na dno piekarnika, które są łatwe do umycia w zmywarce. Po skończonym pieczeniu do wciąż rozgrzanego piekarnika włóż na 20 minut żaroodporne naczynie z wodą. Kiedy piekarnik przestygnie wytrzyj go ręcznikiem papierowym.
Jak się okazuje, piekarnik nie musi być trudny do utrzymania w czystości. Wszystko co musisz wiedzieć, to dobre i sprawdzone sposoby na to jak wyczyścić piekarnik.