Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Kuchnia Data publikacji: 08 lutego 2018

W kuchni jak w życiu: każda dobra rzecz ma swój mroczny odpowiednik – jak jin i jang. Pyszne ciasta, pieczony kurczak z warzywami czy inne pieczone smakołyki pozostawiają po sobie ciemną otchłań brudnego piekarnika, którego czyszczenie ze spalonego tłuszczu jest koszmarem niejednej pani (i pana) domu. My na szczęście wiemy, jak wyczyścić piekarnik, a także jak sprawić, by znalazł się on po jasnej stronie mocy domowego królestwa: żeby w przyszłości za bardzo się nie brudził i (prawie) zawsze był łatwy do wyczyszczenia.

Dziesięć kroków do czystego piekarnika

Aby wyczyścić bardzo brudny piekarnik niekoniecznie potrzeba silnych chemicznych środków, po których tydzień trzeba wietrzyć mieszkanie, za to potrzebne będzie kilka godzin do dyspozycji oraz:

  • Gumowe rękawice
  • Trzy wielkie zamykane torby foliowe
  • Żaroodporne naczynie
  • Śrubokręt
  • Gąbka i aluminiowy skrobak do naczyń
  • Ręcznik papierowy
  • Kilka ściereczek z mikrofibry
  • Trzy cytryny
  • Dobry płyn do naczyń
  • Duża ilość sody oczyszczonej
  • Woda

Pracując zawsze zakładaj gumowe rękawice ochronne, nawet jeśli stosujesz naturalne środki czyszczące – środek, który skutecznie przegryza się przez warstwę spalonego tłuszczu na pewno nie będzie lubiany przez skórę rąk.

  1. Wyciśnij sok z cytryn i przelej do żaroodpornego naczynia. Uzupełnij wodą, tak aby naczynie było wypełnione w ¾.
  2. Umieść naczynie w piekarniku i „piecz” w 120 stopniach przez około pół godziny.
  3. Kiedy piekarnik znacznie przestygnie wyjmij ruszty i blachy. Każdą osobno włóż do zamykanego worka foliowego, dodaj łyżeczkę płynu do naczyń i dwie szklanki wody. Zamknij szczelnie worek i połóż w pozycji poziomej.
  4. Z sody i wody zrób gęstą pastę i dokładnie rozsmaruj ją wewnątrz piekarnika.
  5. Użyj śrubokrętu, aby odkręcić wewnętrzną szybę piekarnika.
  6. Ściereczką z mikrofibry nanieś na szyby sporą ilość płynu do naczyń zmieszanego z odrobiną wody (chodzi o to, aby piana była gęsta, a nie cieknąca).
  7. Zostaw na dwie godziny.
  8. Ruszty wyjmij z toreb i umyj w zlewie lekko szorując gąbką albo skrobakiem. Zostaw do wyschnięcia.
  9. Namoczonym w wodzie aluminiowym skrobakiem zetrzyj pastę z sody. Pozostałości pasty dokładnie wytrzyj mokrą szmatką z mikrofibry.
  10. Ręcznikiem papierowym wytrzyj szyby piekarnika, a potem przetrzyj czystymi ściereczkami na mokro i na sucho.

Voilà! Piekarnik lśni! Trochę pracy to kosztowało, ale efekt jest wspaniały. Teraz wystarczy zadbać o dosłownie kilka szczegółów, aby mycie piekarnika w przyszłości zajmowało minuty, a nie godziny.

Sekret zawsze czystego piekarnika

Aby zminimalizować ilość pryskającego tłuszczu używaj woreczków do pieczenia podczas pieczenia mięs i tłustych potraw. Za około 20-30 zł możesz też kupić wkładki na dno piekarnika, które są łatwe do umycia w zmywarce. Po skończonym pieczeniu do wciąż rozgrzanego piekarnika włóż na 20 minut żaroodporne naczynie z wodą. Kiedy piekarnik przestygnie wytrzyj go ręcznikiem papierowym.

Jak się okazuje, piekarnik nie musi być trudny do utrzymania w czystości. Wszystko co musisz wiedzieć, to dobre i sprawdzone sposoby na to jak wyczyścić piekarnik.

Podobne artykuły