18 listopada 2017

Czym różnią się frytki belgijskie od zwykłych. Co to są FRYTKI BELGIJSKIE?

Co to są frytki belgijskie i czym różnią się one od zwykłych frytek? Coraz więcej knajp próbuje przekonać nas do odwiedzenia i posmakowania frytek belgijskich.Może już je jedliśmy i nie różnią się od zwykłych frytek niczym wyjątkowym? Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć Wam na to pytanie.

O frytkach słów klika

Z czego frytki są zrobione raczej każdy wie. Są to pokrojone w kształt słupków ziemniaki, które następnie smażone są na głębokim oleju. Najciekawsze jednak jest to, że krajem pochodzenia tego specjału jest Belgia. Tam do ich smażenia stosowano łój wołowy.

Frytki belgijskie

Czy zatem FRYTKI BELGIJSKIE to zwrot podobny do WŁOSKA PIZZA, czyli mający na celu wskazać kraj pochodzenia i oryginalność receptury? Wchodząc do pizzerii, która reklamuje się hasłem włoska pizza mamy nadzieję zjeść pizzę, która korzeniami sięga do Włoch i zazwyczaj będzie różnić się od tradycyjnej pizzy, którą możemy zjeść w Polsce. Jeśli byliście w prawdziwej włoskiej pizzerii to na pewno zauważyliście, że nie podaje się tam sosów do pizzy tylko oliwę, a ciasto jest zawsze cienkie i składniki na pizzy również mocno się różnią od tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni.

Czy zatem idąc na frytki belgijskie do knajp, które zazwyczaj serwują “fast-foody” możemy liczyć na belgijską recepturę i frytki smażone w łoju wołowym? Frytki najczęściej smaży się w takich miejscach na fryturze, często jest to czysty rafinowany olej palmowy przeznaczony go głębokiego smażenia mieś, pączków czy frytek. Nie ma raczej nic wspólnego z tym co chcielibyśmy zjeść.

Jednak sprawdźmy jeszcze czym się różnią frytki belgijskie od tradycyjnych i czy zatem te, które dostaniemy w knajpce mogą do ich miana pretendować.

Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych

Jednym z sekretów przygotowania frytek belgijskich jest proces smażenia, który przebiega dwukrotnie w dwóch różnych temperaturach. Dzięki temu frytki belgijskie będą bardzo rumiane, a jednocześnie miękkie w środku. Nie powinny być zatem przesiąknięte tłuszczem. Pory frytek są zamykane, dlatego tłuszcz w nie nie wnika, a dopiero potem są dosmażane tak by były gotowe.

Dlatego jeśli dostaniecie tłuste frytasy śmierdzące olejem to zapewne belgijskie to jedynie chwyt reklamowy. Frytki belgijskie powinny być zatem trochę bardziej zdrowe od tradycyjnych. Jeśli w ogóle w przypadku frytek możemy mówić o walorach zdrowotnych, jest to po prostu wybór mniejszego zła.

Podstawowe różnice

  • inny proces smażenia
  • bardziej rumiane na zewnątrz od zwykłych frytek
  • miększe w środku (maślane)

Przepis na frytki belgijskie

Jeśli chcecie przygotować frytki belgijskie w domu nie ma nic prostszego. Dzięki temu nie musicie udawać się nigdy aby przetestować ich smak, a gdy zjecie je na mieście będziecie mieć odniesienie do tego co zrobiliście samodzielnie :)

Składniki

  • ziemniaki
  • sól
  • cukier
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki ok. 1cm
  2. W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżami cukru
  3. Przez 3 minuty w wodzie gotujemy ziemniaki
  4. Ziemniaki odsączamy z wody i wykładamy na papierowy ręcnzik
  5. Podgrzewamy olej do 160 stopni (temperatura jest bardzo ważna)
  6. Wrzucamy do oleju frytki na ok. 4 minuty
  7. Wyjmujemy frytki i odsączamy z tłuszczu
  8. Olej podgrzewamy teraz do 180 stopni
  9. Smażymy przez ok. 2 minuty
  10. Ponownie odsączamy frytki z tłuszczu i posypujemy solą

O czasie smażenia frytek wiele osób mówi, że powinno się zwracać uwagę na ich wygląd. Nie mam co do tego takiego doświadczenia i nie potrafię ich jeszcze wyczuć więc trzymam się tych uniwersalnych czasów. Podajemy je z dowolnym sosem, ale najczęściej podaje się je z majonezem i keczupem.