Gdy obierzesz jabłka ze skórki nie wyrzucaj jej! Obierki jabłek wykorzystać możesz na wiele różnych sposobów! Oczywiście pierwszym z nich jest po prostu zjedzenie ich. Jednak jabłka wcześniej powinny być dobrze umyte. Na skórce tych owoców znaleźć możemy pestycydy, a nawet wosk, który je nabłyszcza. Dlatego zanim obierzesz je dobrze je umyj, a nawet możesz sparzyć skórkę gorąca wodą.
Chcesz przygotować smaczną wodę? Wrzuć obierki do karafki. Możesz dodać do tego cytrynę, pomarańcze lub inne owoce. Zalej to wodą, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Taka woda bardzo dobrze orzeźwia i ma dobry smak.
Skórki jabłek możesz również zalać wrzątkiem, dodać torebkę ulubionej herbaty i zaparzyć. Dzięki temu zyskasz aromatyczną herbatę, a po dodaniu goździków będzie miała przyjemny świąteczny aromat.
Jeśli przygotowujesz koktajle w domu, to możesz do nich dodać skórki jabłek. Koktajl taki będzie smaczny i bardzo zdrowy. Dzięki temu nie wyrzucisz skórek, co byłoby po prostu zwykłym marnowaniem jedzenia. Jeśli wpisujesz się w ruch „zero waste” to ten pomysł z pewnością Ci się spodoba.
Możesz zrobić z nich też smaczną przekąskę. Wystarczy, że skórki jabłek wysuszysz w suszarce do owoców lub piekarniku. Jeśli suszysz je w piekarniku, najlepiej jest rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Skórki takie sa bardzo smaczne i zawierają mało kalorii.