Domowe sposoby na wykorzystanie obierek jabłek

Kuchnia Data publikacji: 02 listopada 2020

Gdy obierzesz jabłka ze skórki nie wyrzucaj jej! Obierki jabłek wykorzystać możesz na wiele różnych sposobów! Oczywiście pierwszym z nich jest po prostu zjedzenie ich. Jednak jabłka wcześniej powinny być dobrze umyte. Na skórce tych owoców znaleźć możemy pestycydy, a nawet wosk, który je nabłyszcza. Dlatego zanim obierzesz je dobrze je umyj, a nawet możesz sparzyć skórkę gorąca wodą.

Wykorzystanie obierek jabłek

Woda jabłkowa

Chcesz przygotować smaczną wodę? Wrzuć obierki do karafki. Możesz dodać do tego cytrynę, pomarańcze lub inne owoce. Zalej to wodą, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Taka woda bardzo dobrze orzeźwia i ma dobry smak.

Herbata ze skórek jabłek

Skórki jabłek możesz również zalać wrzątkiem, dodać torebkę ulubionej herbaty i zaparzyć. Dzięki temu zyskasz aromatyczną herbatę, a po dodaniu goździków będzie miała przyjemny świąteczny aromat.

Wykorzystaj obierki jabłek do koktajlu

Jeśli przygotowujesz koktajle w domu, to możesz do nich dodać skórki jabłek. Koktajl taki będzie smaczny i bardzo zdrowy. Dzięki temu nie wyrzucisz skórek, co byłoby po prostu zwykłym marnowaniem jedzenia. Jeśli wpisujesz się w ruch „zero waste” to ten pomysł z pewnością Ci się spodoba.

Chipsy ze skórek jabłek

Możesz zrobić z nich też smaczną przekąskę. Wystarczy, że skórki jabłek wysuszysz w suszarce do owoców lub piekarniku. Jeśli suszysz je w piekarniku, najlepiej jest rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Skórki takie sa bardzo smaczne i zawierają mało kalorii.

Podobne artykuły