Gdy olej na patelni rozgrzeje się posyp go szczyptą soli. Zobacz dlaczego, a zaczniesz tak robić zawsze!

Dobrze wiemy, że potrawy, które smażymy należy kłaść dopiero na rozgrzany olej. Dzięki temu nie nasiąkają tłuszczem. Jednak gdy mają one w sobie sporo wody to w zetknięciu z rozgrzanym olejem ten zaczyna pryskać co nie jest przyjemne. Nie tylko brudzi to okolicę kuchenki, ale również może nas poparzyć. Dużo gorzej gdy w okolicy znajduje się małe dziecko, gdzie kuchenka jest na wysokości jego oczu.

Co zrobić by rozgrzany olej na patelni nie pryskał

Dlatego warto znać jeden trik, który stosują szefowie kuchni. Będziemy do tego potrzebowali soli. Gdy olej już rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury zrób jedną rzecz zanim położysz na niego potrawy. Posyp go szczyptą soli. Staraj się ją rozsypać równo po powierzchni patelni, nie musi to być wcale mała szczypta soli. Dobierz ją w zależności od wielkości naczynia.

Teraz możesz już położyć to co zamierzasz usmażyć, a olej nie będzie pryskał dookoła. Podczas układania potraw na gorącym oleju pamiętaj również o innych ważnych zasadach:

  1. Nigdy nie rzucaj ich z dużej wysokości. Zawsze układaj delikatnie najlepiej używając sztućców.
  2. Nie przepełniaj patelni.
  3. Przed położeniem czegoś na patelnie jeśli to możliwe odsącz to z wody.
  4. Uważaj aby Twoje dłonie nie były mokre, kapiąca z nich woda w zetknięciu z olejem zacznie pryskać.
Skomentuj

Gdy olej na patelni rozgrzeje się posyp go szczyptą soli. Zobacz dlaczego, a zaczniesz tak robić zawsze!