Podczas robienia gołąbków kapustę musimy najpierw sparzyć. Wycinamy więc najpierw głąb, a następnie wkładamy kapustę do garnka z wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż liście zmiękną i będziemy mogli je zdjąć.
Zapewnie robicie to zwykle w ten sposób i jest to całkowicie zrozumiałe. Tak uczyły nas nasze babcie i takie same informacje do dzisiaj znajdziemy praktycznie w każdym przepisie na gołąbki.
Nasze babcie jednak nie miały pod ręką urządzeń kuchennych jakimi dzisiaj dysponujemy. Okazuje się bowiem, że możemy wykorzystać do tego mikrofalówkę. Jest to szybsze i łatwiejsze.
Sposobem tym na TikTok podzieliła się Monika Jaskólska. To co musimy zrobić to wziąć reklamówkę. Włożyć do niej kapustę. Szczelnie zawinąć, a następnie włożyć kapustę do mikrofalówki na 16 minut.
Ja ze swojej strony zrezygnowałabym jedynie z worka foliowego. Nie lubię gdy żywność jest podgrzewana wraz z plastikiem i nie wydaje mi się to zbyt zdrowe. Wystarczy wyciąć sam głąb, a następnie włożyć kapustę do mikrofalówki. Warzywo to bogate jest w wodę, a więc bez problemu sama się podgrzeje i zmięknie.