Masz drewnianą deskę do krojenia? Nie tylko wygląda dobrze, ale jest też trwała i użyteczna. Jest jednak jedna rzecz, której nigdy nie powinnaś z nią robić. Jeśli tak robisz to ryzykujesz zatruciem pokarmowym.
Drewno ma włókna, które pod wpływem płynu do mycia naczyń miękną i pochłaniają wilgoć. Oznacza to, że pochłaniają też soki z pokarmów, które na niej kroisz. Tworzy to idealne środowisko do rozwoju grzybów i bakterii. Jeśli nie chcesz aby miały one styczność z tym co jesz, powinnaś przestać czyścić drewnianą deskę w ten sposób, a za to zastosować inne metody.
Dobrym sposobem na czyszczenie deski do krojenia i od razu zdezynfekowanie jej jest użycie cytryny i soli. Przetnij cytrynę na pół, a następnie posyp deskę solą. Teraz przetrzyj ją połówką cytryny i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Deska będzie czysta, zabijesz bakterie i usuniesz z niej zapachy, które mogły zostawić pokarmy, które na niej kroiłaś.
Kolejnym ze sposobów jest wykorzystanie octu, który dobrze czyści i dezynfekuje powierzchnie. Rozcieńcz go z wodą w proporcjach 1:1 i przelej do butelki z atomizerem. Spryskaj deskę i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Gotowe :)