Dlaczego warto pić sok z czerwonej kapusty?

Zdrowie Data publikacji: 07 maja 2017

Piliście już kiedyś sok z czerwonej kapusty? Na pewno wiecie już, że jest smaczny, a dobrze przyprawiony naprawdę pije się z przyjemnością. Warto to robić bo ma on wiele cennych dla zdrowia właściwości!

Czerwona kapusta jest źródłem antyoksydantów. Hamują one procesy starzenia się, mogą zapobiegać nowotworom i działają przeciwzapalnie. Dzięki temu też hamują stany zapalne naczyń krwionośnych i mogą zapobiegać chorobom serca czy zawałom. Sok z czerwonej kapusty ma też bardzo dobre działanie dla naszych jelit, pomaga je oczyścić i zapobiega nowotworom jelita grubego.

Składniki na sok z czerwonej kapusty

  • 1/4 małej kapusty
  • 1 czerwony burak wcześniej ugotowany
  • 3 śliwki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie jest proste, wystarczy blender, ale najlepiej jeśli mamy sokowirówkę. Umyj dokładnie kapustę, buraka obierz, a ze śliwek wyjmij pestki. Włóż do blendera i poczekaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak działanie ma sok z czerwonej kapusty

  1. Hamuje procesy starzenia się więc również działa odmładzająco na naszą skórę
  2. Reguluje poziom pH w ciele
  3. Reguluje ciśnienie krwi
  4. Jest źródłem antyoksydantów
  5. Śliwki pomagają walczyć z zaparciami i ułatwiają wypróżnienie się
  6. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych
  7. Pomaga oczyścić organizm z toksyn
  8. Ułatwia odchudzanie

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły