Dlaczego warto jeść KIWI?

Zdrowie Data publikacji: 29 kwietnia 2018

Lubisz kiwi? To bardzo dobrze bo owoc ten jest pełny korzystnych dla nas substancji i właściwości odżywczych. Zobaczcie dlaczego warto jeść kiwi i wprowadzać je częściej do naszej diety.

Właściwości kiwi

Kiwi jest prawdziwą bombą witaminową. Znajdziemy w nim aż 90mg witaminy C w 100g. Oprócz tego znajdziemy w nim witaminy A, E, K oraz witaminy z gruby B i kwas foliowy.

Kiwi zawiera również cenne dla naszego organizmu minerały w postaci cynku, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.

Kiwi przydatne jest również podczas przeziębień czy grypy. Jego jedzenie w tym okresie przyśpiesza leczenie. Dla osób znerwicowanych kiwi ma inne działanie – pomaga się uspokoić, działa odrestaurowując i zapewnia dobre samopoczucie.

Każdy wie jak ważne jest dbanie o nasze serce, kiwi chroni przed miażdżycą, a tym samym chroni nas choćby przed zawałem serca. Do tego wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i może okazać się dobrym sposobem na walkę z zaparciami, dla osób, które często one dotykają.

Enzymy zawarte w kiwi powodują, że żelatyna się nie ścina dlatego uważaj zanim dodasz te owoce do galaretki :) Oprócz tego nie powinny jeść je osoby, które są uczulone na ananas i papają.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły