Seler naciowy dobrze znany jest wszystkim osobom, które są na diecie odchudzającej. Wykorzystywany jest w bardzo różny sposób. Może stanowić element odchudzających koktajli, użyć można go jako dodatku do sałatek czy nawet przekąski, którą można wziąć w rękę.
Jego główną zaletą jest to, że posiada bardzo mało kalorii. Sto gram selera naciowego to jedynie 13 kcal. To niezwykle mało, a to sprawia, że tak naprawdę możemy jeść go w każdej ilości bez obawy o to, że pójdzie nam w boczki.
Jedną z najprostszych zasad odchudzania jest spożywanie mniejszej ilości kalorii niż potrzebuje nasz organizm do funkcjonowania. Wtedy zaczyna sięgać po rezerwy. Spala więc tkankę tłuszczową. Zobacz jak obliczyć ile kalorii potrzebujesz i staraj się jeść ich mniej. Jeśli nie chcesz liczyć kalorii co wymaga skrupulatności, to warto sięgać jak najczęściej po produkty takie jak seler, które mają ich tak mało, że nie ma potrzeby ich liczyć.
Seler naciowy składa się w większości z wody. Do tego ułatwia usunięcie wody z organizmu. To działa na kilka sposobów. Po pierwsze usuwane są z organizmu toksyny, które negatywnie oddziałują na nasz metabolizm spowalniając go. To sprawia, że spalamy więcej kalorii niż normalnie. Po drugie usuwa z organizmu nadmiary wody, która podwyższa masę naszego ciała i jest przyczyną pojawiania się takich zjawisk jak cellulit. Nasze ciało staje się mnie opuchnięte, a my wyglądamy szczuplej.
Seler naciowy oprócz niskiej zawartości kalorii jest również bardzo zdrowy. Dostarcza naszemu organizmowi potasu i zjedzenie całego selera naciowego (jedna nać) pokrywa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek. Potas jest bardzo istotny. Pomaga chronić nasze serce, zwalcza nadciśnienie i zapobiega kamicy nerkowej. Znajdziemy w nim również wapń i dużo błonnika.
Spożywania selera naciowego dostarcza naszemu organizmowi również witamin. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K.
Jedzenie selera naciowego ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Duża zawartość wapnia chroni nas przed osteoporozą. Błonnik poprawia pracę jelit. Pomaga też usunąć złogi pokarmowe.
W przypadku choroby na dnę moczanową pacjentom często zaleca się picie herbaty z nasion selera naciowego. Pamiętaj jednak aby nie jeść go w dużych ilościach. Jest idealnym dodatkiem do diety, ale nie powinien być stosowany jako jej podstawa. Wszystko przez to, że potrafi kumulować duże ilości azotanów. Nie powinny też jeść go zbyt dużo kobiety w ciąży. Może to sprzyjać poronieniu.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.