Skorupki po jajkach to coś co najczęściej trafia do naszego kosza na śmieci. Dlaczego nie warto ich wyrzucać? Nie wiele osób wie, że skorupki to w 90% czyste wapno i cenne minerały, które dobre są dla naszych mięśni i kości. My zazwyczaj jednak zjadamy to co jest w środku, chociaż sama skorupka uważana za niezjadliwą nie zaszkodziłaby nam, a jedynie pomogła.
Powstaje jedynak pytanie jak zjeść skorupkę? Na pewno nie będzie to ani przyjemne, ani smaczne. Dlatego jeśli chcesz skorzystać z ich dobrych właściwości należy ją odpowiednio przygotować aby można było ją spożyć.
Jak to zrobić? Zacznijmy od zebrania skorupek, najlepiej 12. Wtedy myjemy je pod bieżącą wodą ale delikatnie aby nie zniszczyć membrany w środku i jej nie wypłukać, a potem gotujemy ją w wodzie aby pozbyć się wszelkich bakterii i zarazków.
Następnie gdy skorupki się gotują rozgrzewamy piekarnik do 95 stopni. Skorupki wystawiamy na blachę i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie gdy ostygną mielimy je drobniutko w blenderze.
Mamy gotowy proszek, który powinniśmy spożywać codziennie w ilości pół łyżeczki co odpowiada 400mg wapnia. Taka dawka w zupełności zaspokoi potrzeby naszego organizmu i zapewni, że będziemy czerpać korzyści z jedzenia skorupek. Możemy je dodać do obiadu, do omleta czy nawet do wody do picia. Są bardzo mocno zmielone więc nie będą nam przeszkadzać i nawet ich nie odczujemy w swoich posiłkach. Jeśli chcecie na filmiku poniżej możecie zobaczyć dokładnie jak został przygotowany taki proszek.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.