Gdy poznasz te trzy zastosowania skorupek od jajek już więcej ich nie wyrzucisz! Skorupki jaj to przede wszystkim spora ilość wapnia. To sprawia, że można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma z nich.
Skorupki z jaj można jeść, ale trzeba je najpierw odpowiednio wykorzystać. Są one doskonałym źródłem wapnia, które pełni ważną rolę w organizmie. To nie tylko podstawowy budulec kości i zębów. Pełni też ogromną rolę w procesach zachodzących w naszym ciele. Dlatego ważne jest by stale dostarczać go z produktami, które spożywamy. Możemy przygotować proszek ze skorupek jaj, który później można dodawać do różnych popraw, aby wzbogacić je w ten minerał.
Skorupki jaj zawierają również kolagen, kwas hialuronowy i glukozaminy. Dlatego mogą być skuteczne w przypadku leczenia bólów stawów i ich dobudowy. Przygotowuje się je wtedy jednak w inny sposób. Najpierw dokładnie je myjemy, jajka przed rozbicie najlepiej dobrze wyszorować. Następnie skorupki kruszymy i wkładamy do słoika i zalewamy octem jabłkowym. Po odstawieniu je w zaciemnione miejsce obserwujemy, aż skorupki się rozpuszczą. Powstały w ten sposób płyn nacieramy w bolące miejsca.
Nie tylko Ty możesz korzystać z ich właściwości. Pokochają je również Twoje kwiaty. Wystarczy skorupki umyć, rozkruszyć na drobne kawałki i pozostawić do wysuszenia. Potem podsypujemy nimi glebę w doniczkach. Możemy też zalać je wodą i podlewać nią kwiaty. Najlepsze jest jednak wymieszanie ich z ziemią, w której sadzimy kwiaty. Będą powoli się rozkładały i oddawały do gleby drogocenny wapń, dzięki któremu kwiaty będą rosły piękne i zdrowe.