3 niezwykłe zastosowania skorupek od jaj!

Porady Data publikacji: 12 lipca 2019

Gdy poznasz te trzy zastosowania skorupek od jajek już więcej ich nie wyrzucisz! Skorupki jaj to przede wszystkim spora ilość wapnia. To sprawia, że można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma z nich.

Skorupki jaj jako suplement diety bogaty w wapń

Skorupki z jaj można jeść, ale trzeba je najpierw odpowiednio wykorzystać. Są one doskonałym źródłem wapnia, które pełni ważną rolę w organizmie. To nie tylko podstawowy budulec kości i zębów. Pełni też ogromną rolę w procesach zachodzących w naszym ciele. Dlatego ważne jest by stale dostarczać go z produktami, które spożywamy. Możemy przygotować proszek ze skorupek jaj, który później można dodawać do różnych popraw, aby wzbogacić je w ten minerał.

Przygotowanie

  1. Skorupki dokładnie umyj pod bieżącą wodą
  2. Następnie umieść je w garnku, zalej wodą i zagotuj ją, następnie gotuj przez 10 minut
  3. Po tym czasie odlej wodę, a skorupki ułóż na blaszce do pieczenia
  4. Gdy wyschną włóż je do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 10 minut
  5. Po tym czasie dokładnie zetrzyj je na proszek w moździerzu

Skorupki jaj na ból stawów

Skorupki jaj zawierają również kolagen, kwas hialuronowy i glukozaminy. Dlatego mogą być skuteczne w przypadku leczenia bólów stawów i ich dobudowy. Przygotowuje się je wtedy jednak w inny sposób. Najpierw dokładnie je myjemy, jajka przed rozbicie najlepiej dobrze wyszorować. Następnie skorupki kruszymy i wkładamy do słoika i zalewamy octem jabłkowym. Po odstawieniu je w zaciemnione miejsce obserwujemy, aż skorupki się rozpuszczą. Powstały w ten sposób płyn nacieramy w bolące miejsca.

Skorupki jaj jako nawóz

Nie tylko Ty możesz korzystać z ich właściwości. Pokochają je również Twoje kwiaty. Wystarczy skorupki umyć, rozkruszyć na drobne kawałki i pozostawić do wysuszenia. Potem podsypujemy nimi glebę w doniczkach. Możemy też zalać je wodą i podlewać nią kwiaty. Najlepsze jest jednak wymieszanie ich z ziemią, w której sadzimy kwiaty. Będą powoli się rozkładały i oddawały do gleby drogocenny wapń, dzięki któremu kwiaty będą rosły piękne i zdrowe.

Podobne artykuły