Dietetyk zaleca codzienne picie soku z kiszonej kapusty. Zobacz dlaczego!

Zdrowie Data publikacji: 17 lutego 2019

Dietetyk Artur Topolski zaleca by codziennie rano wypić sok z kapusty. Podaje również przepis na napój z niego wykonany, który poprawi prace jelit, wzmocni Twoją odporność oraz usprawni przyswajanie witamin oraz minerałów przez Twój organizm.

Zdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty

Warto wspomnieć o tym, że sok z białej kapusty to bogactwo antyoksydantów i witamin takich jak C oraz E. Możemy pić nawet sok wykonany z surowej kapusty, pomaga on wzmocnić organizm i zwalczać różnego rodzaju infekcje. Dużo częściej jednak znajdziemy zalecenia by pić sok z kapusty kiszonej. To nie tylko doskonałe lekarstwo na kaca, ale też sposób na oczyszczenie organizmu. Sok z kiszonej kapusty usprawnia usuwanie toksyn. Zawiera naturalne probiotyki, które wzmacniają układ pokarmowy choćby po kuracji antybiotykowej, ale też bezcenne są dla nas każdego dnia.

Picie soku z kiszonej kapusty poprawia trawienie i ogranicza ilość produkowanych soków żołądkowych, a to pomaga choćby przy refluksie. Sok ten chroni też żołądek i wątrobę. Niskie pH soku z kapusty kiszonej pomaga też pozbyć się pasożytów z naszego układu pokarmowego.

Wiele osób też interesują walory odchudzające tego napoju. Faktycznie pomaga on schudnąć jednocześnie niwelując zakwaszenie organizmu. Pomaga usunąć toksyny, usuwa nadmiar wody z organizmu i poprawia trawienie.

Jak podaje dietetyk Artur Topolski sok z kapusty kiszonej jest jednym z najsilniejszych domowych probiotyków, który możemy sobie zafundować. Probiotyki to kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Do tego regulują trawienie i pomagają organizmowi przyswajać potrzebne mu witaminy i minerały. Dlatego tak istotne jest by zachowywać równowagę probiotyczną naszego układu trawiennego. Jest to niezbędne choćby po kuracji antybiotykami, które niszczą bakterie, zarówno te dobre jak i złe.

Wyróżnia również objawy, które mogą świadczyć o tym, że należy zacząć spożywać produkty probiotyczne. Należą do nich problemy trawienne, nietolerancja laktozy, zakażenia grzybicze czy reakcje alergiczne na żywność. Zaleca więc picie soku przygotowanego z kapusty kiszonej. Aby go przygotować potrzebować będziemy kilku składników.

Składniki

  • 2 kg kapusty
  • 1 łyżeczka gorczyczy
  • 4 łyżeczki soli himaljskiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki przegotowanej wody (chłodnej)
  • 4 łyżki serwatki z kefiru
  • 2 marchewki

Przygotowanie

  1. Kapustę i marchewki szatkujemy
  2. Przekładamy do dużej miski, dodajemy sól, czosnek, gorczycę i kminek
  3. Ugniatamy, aż kapusta puści sok
  4. Dodajemy resztę składników
  5. Kisimy przez tydzień

Źródło artykułu: https://arturtopolski.pl/17-dwa-probiotyk-domowe-metody-regeneracja-jelita/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły