Olej kokosowy przez wielu z nas uważany był za bardzo zdrowy i dobry zamiennik olejów do smażenia w naszej diecie. Profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda podważyła to i alarmuje, że jest to dla nas czystą trucizną.
Pani profesor przedstawiła 50-minutowy wykład, który można obejrzeć na YouTube, niestety w języku niemieckim. Podczas niego wyraźnie podkreśliła, że olej kokosowy nie jest zdrowy chociaż większość z nas uważa inaczej. Nazwała go nawet „czystą trucizną” i jednym z najgorszych produktów jaki można jeść. Wszystko dlatego, że zawiera praktycznie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą np. prowadzić do niedrożności naczyń wieńcowych.
Jak rozpoznać czy jakiś tłuszcz ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych? To bardzo proste, wystarczy wykonać prosty domowy test. Pozostaw tłuszcz w temperaturze pokojowej na dłuższy czas i jeśli pozostanie w stałej formie i nie rozpuści się jak np. masło, które staje się miękkie, to oznacza, że ma ich dużo.
Czy powinniśmy z niego zrezygnować? Niekoniecznie. Po prostu należy uważać by nie spożywać zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to również opinia po jednej stronie frontu, a należy pamiętać o tym, że moneta ma dwie strony.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.