Czym zastąpić papier do pieczenia?

Kuchnia Data publikacji: 27 kwietnia 2021

Cotygodniowa lista zakupów bywa długa. Czasami w natłoku codziennych obowiązków zdarza nam się zapomnieć o najistotniejszych jej punktach. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym, gdy w kuchni prym wiodą przede wszystkim domowe wypieki, łatwo przeoczyć brak potrzebnych dodatków, na przykład papieru do pieczenia. Jak sobie poradzić, kiedy do sklepu nam nie po drodze, a czas który możemy przeznaczyć na kulinarne popisy kurczy się z minuty na minutę?

Skąd taka popularność papieru do pieczenia?

Papier do pieczenia jest jednym z najczęściej używanych akcesoriów podczas przyrządzania potraw. Do jego głównych zadań należy ochrona jedzenia, pomoc przy przechowywaniu czy dekoracji. Charakteryzuje się wysoką gęstością. Dzięki nieprzywierającej powłoce wykonanej z tłuszczu lub silikonu posiada unikalne właściwości. Jak powstaje? Jego produkcja jest bardzo rygorystyczna i wymagająca. Papier powstaje z celulozy, której włókna są tak długo zbijane, aby osiągnęły zamierzoną gęstość nadającą tłuszczoszczelność. Po takiej obróbce, papieru można bezpiecznie używać w piekarniku w temperaturze wynoszącej nawet 230 stopni.

Sprytne zamienniki. Co zamiast papieru do pieczenia?

Na szczęście w sytuacji awaryjnej istnieje kilka sposobów na wykorzystanie innych narzędzi, które przeważnie wszyscy mamy pod ręką. Ważne aby substytuty znacząco nie wpłynęły na konsystencję, smak i zapach potraw, chroniły je przed przypaleniem oraz przywieraniem do naczyń.

Oto co najlepiej się sprawdzi:

1. Masło i bułka tarta

Wystarczy posmarować blaszkę, w której przygotowujemy potrawę masłem a następnie obsypać dno i boki bułką tartą. Ten sposób świetnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju pasztetach i innych daniach wytrawnych, a także zapewni ciekawą teksturę. Należy pamiętać aby warstwa bułki była cienka i dokładnie pokrywała naczynie. Bułkę można zastąpić kaszą manną lub płatkami jęczmiennymi. Ten sposób należał do najbardziej popularnych przed pojawieniem się na rynku papieru do pieczenia.

2. Tłuszcz

Gdy nie mamy w kuchni bułki tartej, wtedy można posmarować formę samym tłuszczem. Do tego zadania najlepiej sprawdzi się zarówno masło jak i olej. Możemy wykorzystać także spray z tłuszczem. Najlepsze będą te roślinne, ponieważ nie wypłyną znacząco na smak dań. Warto wziąć pod uwagę fakt, że sposób ten może być nieodpowiedni dla niektórych typów potraw. Uważajmy zwłaszcza na ciasta i inne słodkie wypieki, których spody mogą z łatwością się przypalić.

3. Folia aluminiowa

Pokryta jest powłoką żaroodporną. Decydując się na ten sposób trzeba pamiętać by błyszcząca strona folii dotykała ciasta, ponieważ lepiej izoluje ciepło. Folia doskonale sprawdzi się do zabezpieczenia potraw chrupkich, jednak w odróżnieniu od papieru do pieczenia może przylepiać się do wypieków. Lepiej zwrócić na to szczególną uwagę, aby nie skończyć z resztkami foli między zębami. Na szczęście dodanie odrobiny tłuszczu powinno zniwelować ten problem.

4. Papier śniadaniowy

To niezbędnik każdego poranka, kiedy chcemy szybko i sprawnie zapakować kanapki na wynos. Dokładnie natłuszczony również świetnie nada się do użycia w piekarniku. Najlepiej wykonać tę czynność przy pomocy podręcznego pędzelka, który umożliwi precyzyjne rozprowadzenie oleju bądź masła. W przeciwnym razie może to poskutkować nierównomiernym pieczeniem ciasta, a ostatecznie przypaleniem.

5. Mata silikonowa

Jest to rozwiązanie najbardziej ekologiczne, ponieważ mata jest gadżetem wielokrotnego użytku. Można ją bezpiecznie stosować w piekarnikach w bardzo wysokich temperaturach. Zatrzymuje ciepło znacznie bardziej niż tradycyjny papier do pieczenia. Minusem może być jednak dość wysoka cena i konieczność zakupu kilku rozmiarów, tak aby pasowały do różnych wielkości naczyń.

Oprócz wyżej wymienionych najpopularniejszych zamienników, można użyć po prostu opakowania po margarynie, bądź pergaminu albo folii do pieczenia, której elastyczność i odporność na ciepło tworzy nieprzywierającą powierzchnię doskonałą do pieczenia ciastek i bułeczek.

Niezależnie od tego czego użyjemy, należy zawsze pamiętać aby sprawdzić odporność na działanie bardzo wysokich temperatur, tak aby zminimalizować ryzyko wystąpienia pożaru. 

Podobne artykuły