Wielu z nas podczas rozmrażania mięsa popełnia błędy, które mogą zaszkodzić zdrowiu całej naszej rodziny. Dzisiaj powiemy Wam jakie to są błędy oraz jak ich unikać. Jeśli je popełniasz jak najszybciej zmień swoje nawyki. To, że do tej pory nic się nie stało nie oznacza, że nikt się nie zatruje.
To pierwszy z najczęściej popełnianych przez nas błędów. Włożenie zamrożonego mięsa do ciepłej wody ma na celu przyśpieszenie rozmrażania. Oczywiście trik zadziała i mięso rozmrozi się szybciej, ale przy okazji również może nam zaszkodzić.
Są to idealne warunki dla bakterii, których nie da się zmyć wodą. Dopiero późniejsza obróbka termiczna je zabija. Jeśli jednak mięso nie zostanie dokładnie obsmażone, a do środka mięsa nie dotrze odpowiednia temperatura, może ono stać się źródłem problemów dla każdego kto je zjadł. Dlatego nie wkładamy nigdy mięsa do ciepłej wody, mięso najlepiej rozmrażać w lodówce. Jeśli już rozmrażamy je inaczej proces powinien być jak najkrótszy.
Ten błąd polega dokładnie na tym samym co pierwszy. Już sama temperatura pokojowa wystarczy by bardzo szybko na mięsie zaczęły rozwijać się kolonie bakterii. Dlatego nie należy nigdy wyjmować mięsa wcześniej i zostawiać w kuchni na blacie by się rozmroziło.
Zarezerwuj sobie więcej czasu i przełóż je z zamrażalnika do lodówki. Temperatura panująca w lodówce nie pozwoli na rozwijanie się bakterii. Z racji tego, że jest ona dodatnia, mięso powoli zacznie się rozmrażać. Przeważnie temperatura w lodówce waha się od 2 do 7-8 stopni Celsjusza w zależności od fragmentu lodówki.
Skoro już proponujemy aby mięso rozmrażane w lodówce to warto powiedzieć, na której półce je położyć. Zostawianie go na górnej półce jest błędem, tempera jest tam najwyższa. Oprócz tego soki mięsa mogą kapać na produkty niżej co nie jest dobre. Mięso powinno być zostawione na najniższej półce lodówki w jej głębi. Dzięki temu nie narażamy je na ciepłe powietrze podczas otwierania lodówki.
Z jednej strony jest to dobre bo kuchenka zrobi to szybko więc na mięsie nie zdąży się jeszcze rozwinąć tyle bakterii ile podczas rozmrażania go w ciepłej wodzie czy na blacie. Jednak należy pamiętać, że mięso zrobi się ciepłe i jeśli pozostawimy je na dłużej to zaczną się na nim rozwijać. Sami eksperci do spraw żywienia nie mają jednolitego stanowiska.
Dlatego dobrym kompromisem jest rozmrażanie mięsa w mikrofalówce tuż przed przygotowaniem aby nie stało ciepłe dłużej niż to konieczne.
Zawsze gdy bierzemy się za przygotowanie mięsa i będziemy go dotykać należy umyć ręce. Nie bez powodu kucharze noszą rękawiczki. Często nie zdajemy sobie sprawy ile bakterii mamy na rękach. Gdy przekładamy mięso z miejsca na miejsce zostawiamy ich na nim wiele. Według naukowców na jednym centymetrze sześciennym dłoni może znajdować się nawet 5 mln bakterii!
Również bardzo ważne jest to by po dotykaniu surowego mięsa przed przystąpieniem do innych prac w kuchni umyć ręce. Higiena jest bardzo ważna! To przez jej zaniedbanie występuje wiele zatruć pokarmowych.