Gdy obierzesz pieczarki nie wyrzucaj skórek! Zobacz jak je wykorzystać.

Kuchnia Data publikacji: 06 września 2019

Wykorzystanie skórek po obraniu pieczarek

Szef kuchni Sebastian Olma w Onecie zaproponował ciekawy sposób na wykorzystanie skórek po obraniu pieczarek. Wystarczy wymieszać te skóry z cukrem, podsmażyć na patelni, aby cukier się lekko skarmelizował i wrzucić to do rosołu. Dzięki temu rosół będzie miał świetny kolor i dużo lepszy smak.

Czy warto jeść pieczarki?

Mówi się, że nie warto jeść grzybów bo nie mają żadnych wartości, a już w ogóle pieczarek. Nie jest to do końca prawdą. Oczywiście jemy je dla smaku, ale nie oznacza to, że nie czerpiemy z tego tytułu żadnych dodatkowych korzyści. Z pewnością skorzysta na tym nasza dieta bo pieczarki są produktem o niskiej kaloryczności. 100 g pieczarek to zaledwie 21 kcal, wszystko przez to, że składają się głównie z wody.

Pieczarki jak i ogólnie grzyby, zawierają błonnik, a ten ma dobry wpływ na trawienie. Oprócz tego błonnik w pieczarkach znajduje się w postaci beta-glukanów, a te charakteryzują się tym, że potrafią obniżać poziom złego cholesterolu. Oprócz tego pieczarki zawierają witaminy z grupy B oraz lektyny, które działają przeciwtuleniająco. Oczywiście nie są one mistrzami w sztafecie zdrowej żywności, ale nie można powiedzieć, że nie opłaca się w ogóle ich jeść.

Jedzenie pieczarek na surowo

Co ciekawe, pieczarki można jeść na surowo. Oczywiście nie należy robić tego z jakimikolwiek innymi grzybami. Jeśli zdecydujemy się jeść pieczarki bez wcześniejszego gotowania ich warto jednak by nie był to nasz główny posiłek, a jedynie dodatek do dania. Można w ten sposób użyć je w sałatce. Jeśli masz problemy z trawieniem również zrezygnuj z jedzenia surowych pieczarek.

Podobne artykuły