Często przygotowujesz posiłki dla całej rodziny? Nic więc dziwnego, że szukasz sposobów, aby maksymalnie wykorzystać poszczególne produkty spożywcze. Jak jednak wygląda ta kwestia w przypadku smażenia? Czy olej stosowany do obróbki termicznej mięsa lub innych potraw możesz ponownie wykorzystać? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.
Smażenie to chyba jeden z najczęściej wybieranych sposób podczas przygotowywania posiłków na ciepło. Chcąc usmażyć przygotowywane danie, istotne jest, aby wlany tłuszcz rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, zanim rozpoczniesz proces obróbki termicznej. Dzięki temu mięso, racuchy, czy też frytki z ziemniaków nie wchłoną nadmiaru oleju, a co za tym idzie, nie będą tak tłuste i nie obciążą twojego przewodu pokarmowego. Jaki olej wybrać?
Można powiedzieć, że od lat toczona jest dyskusja na temat doboru odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Możesz postawić na tłuszcze zwierzęce, olej kokosowy, olej tłoczony z ziaren słonecznika lub ten najbardziej popularny, czyli olej rzepakowy. To który ostatecznie wybierzesz, uzależnione jest od twoich indywidualnych preferencji. Ważne jednak, by był to produkt wysokiej jakości, który nadaje się do powtórnego wykorzystania.
Dla wielu osób wylanie sporej ilości oleju po jednokrotnym użyciu kojarzy się z marnotrawieniem jedzenia. Niektórzy decydują się odlać złocisty płyn i zastosować go ponownie. Czy jest to jednak korzystne dla twojego zdrowia? Tak jak wspomnieliśmy, powtórne wykorzystanie oleju jest możliwe wyłącznie w przypadku, gdy produkt jest naprawdę dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na odlanie oleju po smażeniu, uprzednio go przefiltruj. Podczas smażenia na patelni lub w garnku z pewnością pozostaną resztki jedzenia, które ulegną spaleniu. Te spożywane w nadmiernej ilości nawet jako drobinki pływające w oleju mogą okazać się rakotwórcze, dlatego tak ważne jest oczyszczenie tłuszczu przed ponownym użyciem.
Chociaż mówi się, że odpowiednio przygotowany i przechowywany olej może być wykorzystany powtórnie, miej na uwadze, aby liczba smażeń nie przekraczał 2-3 razy. Olej podczas każdorazowego podgrzewania do wysokiej temperatury traci swoje właściwości, a co za tym idzie, kolejne smażenia mogą negatywnie wpływać na smak potraw. Jeśli często smażysz w domu na głębokim oleju, możesz po niego sięgnąć ponownie podczas kolejnego gotowania. Stosuj się jednak do naszych wskazówek, aby zachować smak poszczególnych dań i odpowiednio zadbać o swoje zdrowie.