W jaki sposób oddzielasz żółtko od białka? Rozbijasz jajko na pół, a następnie przelewasz z jednej skorupki do drugiej aby oddzielić żółtko? Sposób ten oczywiście jest stary, sprawdzony i działa, ale jest lepszy. Skuteczny zwłaszcza gdy do oddzielenia masz większą ilość żółtek. Wypróbuj go, a zawsze już będziesz tak robić!
Zacznij od wybicia wszystkich jajek na jeden talerz, a obok przygotuj sobie drugi, który będzie pusty. Teraz przyda nam się plastikowa butelka. Należy ją ścisnąć dłonią aby wypchnąć z niej powietrze. Ściśniętą przyłóż do żółtka i zwolnij uścisk. Wraz z powietrzem zassie ona do środka żółtko. Na jednym takim „zapowietrzeniu” bez problemu wciągniesz do niej kilka żółtek. Potem wystarczy już wycisnąć je na talerzy obok i gotowe! :)