22 lipca 2020

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Lato w pełni! Stragany uginają się od wspaniałych, soczystych owoców, wygrzanych w letnim słońcu. Najchętniej wykorzystujemy je do ciast, deserów i przetworów, bądź po prostu jemy świeże, bo takie chyba są najlepsze.

Jednak z owoców, można wyczarować również zaskakujące dania, gdyż świetnie komponują się z różnymi mięsami. Dla wielu z nas to połączenie wciąż pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Jednak nie jest to żadna nowa moda, czy orientalny smak, bowiem owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami.

W swojej kuchni często wykorzystuję owoce do wytrawnych dań. Morele świetnie się spełniają w tej roli, dlatego są moim ulubionym, owocowym dodatkiem do dań. Ich słodko-kwaśny smak idealnie kontrastuje z mięsem, nadając mu świeżości i lekkości.

Zapraszam więc Was na pyszny obiad! Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Do tego neutralna kasza kuskus, która doskonale wchłania aromaty dania. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos morelowy

  • 6 sztuk moreli
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego

Kasza kuskus

  • 200 g kaszy kuskus
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól