Czarne burgery – dlaczego są czarne?

Lifestyle Data publikacji: 08 października 2017

Dlaczego czarne burgery są czarne?

Czarne cheeseburgery dostaniemy również podobno w Polsce. Burger King oficjalnie wprowadził je w Japonii, aczkolwiek słyszeliśmy, że w Polsce też je kupimy. Bułki barwione są sepią – czarnobrązowym barwnikiem, który jest naturalny.

Pochodzi z woreczka czernidłowego mątwy.  Mątwa, zwana też sepią to drapieżny głowonóg dziesięcioramienny. Zobaczcie jak wygląda poniżej mątwa karaibska rafowa. Za barwienie sera odpowiada podobno węgiel bambusowy.

Macie ochotę takiego spróbować? To edycja limitowana. Codziennie tylko część Klientów zdąży takiego zamówić dlatego warto pytać. Tak jak mówiliśmy nie znajdziecie go też w każdej restauracji. Wiemy, że są w Poznaniu.

 

Podobne artykuły