Podczas gotowania ziemniaków często zdarza się, że te wykipią. Jeśli spuścimy je z oczu, może okazać się, że po chwili będziemy mieli do sprzątania całą kuchenkę. Na szczęście można zapobiec temu w prosty sposób. Trik ten znały już nasze babcie i warto go przekazywać dalej, gdyż zawsze działa.
Istnieje bardzo prosty trik, który przyda Wam się nie tylko podczas gotowania ziemniaków. Możecie zrobić to samo, gdy zacznie kipieć, cokolwiek co gotujecie w kuchni. Wystarczy, że na garnku położymy drewnianą łyżkę, a ziemniaki momentalnie przestaną kipieć. Wypróbujcie ten trik, bo naprawdę działa.
Ziemniaki mogą również kipieć, gdy gotujemy je pod przykryciem. W takim wypadku najlepiej jest zdjąć pokrywkę z garnka, a piana automatycznie przestanie się powiększać. Podczas gotowania ziemniaków nie musimy ich przykrywać. Warto to zrobić na początku, dzięki czemu woda zagotuje się szybciej, a my jednocześnie zużyjemy mniej energii. Jednak podczas samego gotowania nie będzie ona już potrzebna.
Gotowanie ziemniaków pod przykryciem czasem może być wręcz niewskazane. Ziemniaki takie dużo łatwiej się rozpadają. Dlatego, jeśli zamierzamy ziemniaki rozgnieść wraz ze śmietaną, to możemy, ugotować je przykrywając garnek pokrywką. Jeśli jednak zamierzamy zjeść je w całości lub pokroić do sałatki, wtedy zdecydowanie lepiej je odkryć.
Co jednak zrobić, aby zapobiec kipieniu ziemniaków? Po pierwsze, zawsze powinniśmy wybrać większy garnek, tak by nie wypełniać go wodą po sam brzeg. Dodatkowo do wody, w której gotujemy ziemniaki, warto dodać jakiś tłuszcz. Może to być łyżka oleju lub masła. To zapobiegnie kipieniu, a dodatek masła sprawi, że ziemniaczki nabiorą lekko maślanego smaku, który jest naprawdę apetyczny.