5 stycznia 2020

Zbyt długie parzenie herbaty to błąd

Zbyt długie parzenie herbaty należy chyba do jednego z najczęściej powtarzanych błędów. Powinniśmy tego unikać nie tylko dlatego, że przez to nie uzyskujemy takiego aromatu napoju jaki powinniśmy.

Konsekwencje zbyt długiego parzenia herbaty

Zazwyczaj staramy się kupić smaczną i dobrą jakościowo herbatę. Chcemy uzyskać napar, którym będziemy mogli się cieszyć i smakować go łyk po łyku. Przechowujemy ją w odpowiedni sposób, w szczelnych pojemnikach, które chronią susz przed wilgocią. Jednocześnie popełniamy jeden z najprostszych błędów jakim jest zbyt długie jej parzenie.

Mało kto ma świadomość tego, że każdy rodzaj herbaty parzy się przez inny okres czasu. Jeśli herbatę będziemy parzyć zbyt długo stanie się ona gorzka, a w niektórych przypadkach i kwaśna. Z pewnością torebka herbaty czy zaparzacz z suszem nie powinny spoczywać w kubku gdy już pijemy napar.

Powinniśmy wiedzieć również jak długo typ herbaty, który pijemy powinien się parzyć. Czarne herbaty liściaste parzy się przez 5 minut, a na przykład herbatę zieloną przez 3 minuty.

Jeśli lubimy mocniejszy w smaku napar czas ten możemy wydłużyć, ale nie wiele. Lepszym rozwiązaniem jest poeksperymentowanie z ilością suszu. Jeśli kupujemy herbatę w torebkach to być może na nasz kubek jedna torebka nie wystarcza, aby uzyskać aromat, na którym nam zależy. Wtedy możemy dodać kolejną.

Czarna długo parzona herbata wcale nie będzie lepiej pobudzała Cię do życia. To właśnie dzięki krótkiemu czasowi parzenia zyskuje swoje właściwości. To na samym początku liście herbaty uwalniają tiaminę, która działa na nas pobudzająco. Później zaczynają się wytwarzać garbiniki, które zmniejszają jej działanie.

Warto więc zapamiętać kilka zasad, które dotyczą czasu parzenia herbaty:

  1. Herbatę parz zawsze tyle czasu ile wymaga tego jej gatunek
  2. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy napar użyj więcej suszu
  3. Nie pozostawiaj liści herbaty w naparze po zaparzeniu jej
  4. Odpowiednio przechowuj herbatę w pojemnikach chroniących ją przed dostępem wilgoci
  5. Pamiętaj również o tym by temperatura wody była odpowiednia co też zależy od gatunku
  6. Herbaty nigdy nie zalewa się wrzątkiem tuż po ugotowaniu wody, zawsze należy chwilę zaczekać

Jak długo parzyć herbatę?

Tak jak wspomnieliśmy wcześnie czas parzenia herbaty zależny jest od gatunku. Tak samo z temperaturą wody. Poniższa infografika pomoże Ci zaparzyć idealną herbatę.