26 kwietnia 2020

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Lemon curd absolutnie uwielbiam! Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować go kilka lat temu, kiedy przyjechałam do Irlandii Północnej.

Mimo iż nigdy nie przepadałam za cytrynowym smakiem, skusiłam się na tartaletkę wypełnioną lemon curdem w jednej z lokalnych kawiarni. Smakowała cudownie! Później przygotowałam domową wersję tego kremu i zakochałam się w tym smaku bez opamiętania. Powstrzymuję się od podjadania go wprost ze słoiczka! Dwie moje miłości – sernik oraz lemon curd połączyłam w jeden, wspaniały deser. Kremowy i wilgotny sernik o smaku białej czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym, kremowym i orzeźwiającym lemon curdem. Połączenie idealne, którego grzechem byłoby nie spróbować!  

Składniki

Spód

  • 300 g ciastek zbożowych
  • 60 g masła 82%

Masa serowa

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka M

Lemon Curd

  • 2 cytryny
  • 80 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru