Co zrobić aby z szampana nie uciekły bąbelki? Jest na to prosty sposób. Dzięki niemu szampan nawet otwarty dłużej będzie smaczny. Możecie wykorzystać tę radę podczas różnego rodzaju imprez czy na Sylwestra. Szampan jest nieodzownym elementem świętowania Nowego Roku.
Jeśli masz srebrną łyżeczkę bądź widelec wystarczy, że do otwartej butelki włożysz ją trzonkiem do dołu. Dzięki temu zapobiegnie ona ulatnianiu się dwutlenku węgla z butelki, a to sprawi, że szampan będzie miał nadal dobry smak i to nawet przez kilka dni. Jeśli nie masz srebrnych sztućców możesz wziąć kawałek folii aluminiowej i zakorkować nią butelkę szampana.
Skoro już jesteśmy przy tym temacie chcielibyśmy przedstawić Wam kilka dodatkowych bardzo fajnych trików, które możecie wykorzystać podczas imprezy. Szampan najlepiej smakuje zimny, tak jak wino i inne alkohole. Dlatego często wrzucamy do takich napojów alkoholowych kostki lodu aby przed dłuższy czas zapewnić im schłodzenie. Lód gdy się topi rozcieńcza jednak alkohol. Staje się on wtedy mniej smaczny, ale jest fajny sposób by temu zapobiec.
Owoce takie jak winogrona składają się w większości z wody, dlatego dobrze zamarzają i spełniają rolę kostek lodu. Co więcej, gdy zaczynają odmarzać nie ucieka z nich woda, a więc nie rozwadniają napoju. Za to po jego wypiciu możemy je ze smakiem zjeść. Świetnie sprawdzą się w roli lodu do szampana czy wina. Oczywiście mrozić można różne owoce. Są specjalne łyżeczki do robienia kulek z owoców, można więc zrobić mrożone kulki arbuza, melona, jabłka, gruszki czy innych owoców :)
Czy znasz tajemnicę jaka kryje się za tym korkiem? Pozwala ona również zachować jego świeżość na dłużej. Po wyjęciu korka odcina się jego spód i wkłada ponownie. Następnie gdy chcemy nalać sobie szampana zdejmujemy czerwoną zatyczkę i rozlewamy go do kieliszków. Następnie zamykamy ją i szampan jest cały czas zamknięty i gaz nie ulatuje. Zobacz to na wideo poniżej.