Co zrobić, aby kluski śląskie nie sklejały się ze sobą po ugotowaniu

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-02-01

Kluski śląskie po ugotowaniu mają tendencję do sklejania się ze sobą. Następnie, gdy chcemy je nałożyć trudno jest je od siebie oddzielić. Przez to nadrywają się i nie wyglądają już tak perfekcyjnie, jak na początku. Jeśli chcecie uniknąć tego problemu, to podpowiemy Wam, jak to zrobić. Istnieje prosty sposób, który warto znać, a dzięki niemu kluski śląskie po ugotowaniu nie będą się sklejały.

Jak zapobiec sklejaniu się klusek śląskich

Kluski śląskie po ugotowaniu przekładamy na talerz lub do jakiegoś naczynia. Następnie dzielimy je na porcje i podajemy do obiadu. Część chowamy do lodówki na kolację lub kolejny obiad. Wtedy jednak kluski sklejają się ze sobą. Czy można temu zapobiec?

Oczywiście, że tak i to w bardzo prosty sposób! Wystarczy, że po ugotowaniu do pojemnika, w którym trzymamy kluski dodamy 1-3 łyżki oleju. To zależy, jak dużo klusek mamy. Wystarczy przykryć pojemnik, lekko nimi wstrząsnąć, aby olej wymieszał się wraz z kluskami i problem mamy z głowy. Teraz kluski nie będą się ze sobą sklejały.

Jak zrobić kluski śląskie?

Kluski śląskie, to niezwykle proste danie. Jednocześnie bardzo smaczne. Warto więc mieć ten przepis i go sobie zapisać, bo nie raz nam się przyda.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200g skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki powinny być ugotowane wcześniej i wystudzone
  2. Dodajemy do nich resztę składników i ugniatamy
  3. Powstałe ciasto dzielimy na kawałki, formujemy kluski i robimy wgłębienie w środku
  4. Gotujemy w osolonym wrzątku

Podobne artykuły