Kluski śląskie po ugotowaniu mają tendencję do sklejania się ze sobą. Następnie, gdy chcemy je nałożyć trudno jest je od siebie oddzielić. Przez to nadrywają się i nie wyglądają już tak perfekcyjnie, jak na początku. Jeśli chcecie uniknąć tego problemu, to podpowiemy Wam, jak to zrobić. Istnieje prosty sposób, który warto znać, a dzięki niemu kluski śląskie po ugotowaniu nie będą się sklejały.
Kluski śląskie po ugotowaniu przekładamy na talerz lub do jakiegoś naczynia. Następnie dzielimy je na porcje i podajemy do obiadu. Część chowamy do lodówki na kolację lub kolejny obiad. Wtedy jednak kluski sklejają się ze sobą. Czy można temu zapobiec?
Oczywiście, że tak i to w bardzo prosty sposób! Wystarczy, że po ugotowaniu do pojemnika, w którym trzymamy kluski dodamy 1-3 łyżki oleju. To zależy, jak dużo klusek mamy. Wystarczy przykryć pojemnik, lekko nimi wstrząsnąć, aby olej wymieszał się wraz z kluskami i problem mamy z głowy. Teraz kluski nie będą się ze sobą sklejały.
Kluski śląskie, to niezwykle proste danie. Jednocześnie bardzo smaczne. Warto więc mieć ten przepis i go sobie zapisać, bo nie raz nam się przyda.
Składniki
Przygotowanie