Nie wszystkie produkty powinny być trzymane w lodówce. Dzisiaj przedstawimy Wam 8 rzeczy, których nie powinna ś do niej wkładać.
Pomidory są smaczne gdy są dojrzałe. Niestety chłód hamuje proces dojrzewania pomidorów i nawet ponowne wyjęcie ich do temperatury pokojowej nie pozwala tego procesu wznowić. Dlatego trzymanie pomidorów w lodówce nie jest dobrym pomysłem.
Ziemniaki powinny być trzymane w ciemnym i suchym miejscu, ale na pewno nie w lodówce. W niskiej temperaturze ziemniaki zaczynają szybko gnić.
Cebula lubi przebywać w miejscu podobnym do ziemniaków czyli suchym i ciemnym. Gdy włożymy ją do lodówki zacznie szybko mięknąć i gnić.
Czosnek, który trzymany jest w lodówce staje się miękki i zaczyna porastać pleśnią. Dlatego nigdy go do niej nie wkładaj!
Takie warzywa jak sałata, brokuły czy ogórki przechowywane są w temperaturze pokojowej, ale z daleka od jabłek, papryki czy bananów. Obecność tych drugich przyśpiesza ich psucie się poprzez wydzielanie etylenu. Nie powinniśmy też trzymać ich zbyt długo w lodówce bo szybko marnieją. Wszystko przez wilgoć, którą wydzielają.
Cytrusy pochodzą ze środowiska bardzo ciepłego. Niskie temperatury im nie służą i szybko tracą świeżość.
Zimny arbuz świetnie smakuje latem. Arbuz jest bogaty w antyoksydanty i bardzo zdrowy. Niestety niska temperatura pozbawia go tego. Oczywiście nadal możemy jeść go dla smaku, ale nie skorzystamy z właściwości antyoksydantów.
Banany szybko dojrzewają w chłodnych i suchych miejscach. Do tego trzymane w lodówce pozbawione są witamin. Lepiej aby leżały na wierzchu.