Co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej?

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-04-26

Na kapuście kiszonej pojawił się różowy nalot? Co oznacza, czy taka kapusta nadaje się jeszcze do zjedzenia? Czy może lepiej byłoby ją po prostu wyrzucić? Na pewno nie jest to czymś normalnym, a wszelkie anomalie sprawiają, że ostrze nas to przed jedzeniem danego produktu.

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji co nadaje jej specyficznego smaku, ale także dodatkowych wartości zdrowotnych. Jest ona probiotykiem, dzięki obecności bakterii, które powstają podczas fermentacji. Dba ona o zdrowie naszych jelit, wspomaga układ trawienny i odpornościowy.

Jest też bogatym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i jest ważna dla produkcji kolagenu. Zawiera również witaminę K, która jest istotna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz witaminy z grupy B. Do tego zawiera dużo błonnika oraz minerały.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Różowy osad na kapuście kiszonej to ważny sygnał

Różowy nalot na kapuście kiszonej nie jest niestety dobrym sygnałem. Oznacza to, że była ona przechowywana w nieodpowiedni sposób. Jeśli zmienia się jej wygląd i zapach, to powinno to zniechęcić nas do jej zjedzenia i bardzo dobrze.

Jeśli na kapuście kiszonej pojawi się różowy osad, to oznacza to, że produkt zepsuł się i należy go wyrzucić. Nie zjadajcie takiej kapusty w trosce o swoje zdrowie.

Inne sygnały, że kapusta kiszona zepsuła się

Nieprzyjemny zapach

Kapusta kiszona ma charakterystyczny, kwasowy zapach, który jest wynikiem procesu fermentacji. Jeśli jednak wydziela nieprzyjemny, nieświeży, gnilny lub niepożądany zapach, może to świadczyć o jej zepsuciu.

Zmiana koloru

Zdrowa kapusta kiszona ma jasnozielony lub żółtozielony kolor. Jeśli zauważysz, że kapusta przybrała nieprawidłowe odcienie, takie jak brązowy, szary, czarny lub niebieski, może to oznaczać, że się zepsuła.

Wyjątkowy smak

Jeśli kapusta kiszona ma gorzki, mdły, gnilny lub niepożądany smak, może to również wskazywać na jej zepsucie.

Pleśń

W przypadku zauważenia pleśni na powierzchni kapusty kiszonej, oznacza to, że jest zepsuta i nie nadaje się do spożycia.

Gazowanie: Jeśli opakowanie z kapustą kiszoną jest napompowane, może to świadczyć o procesie gnilnym, a więc i zepsuciu produktu.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły