Co jeść – masło czy margarynę?

Zdrowie Data publikacji: 08 lutego 2016 / Aktualizacja: 2022-03-26

Odwieczna wojna zwolenników masła lub margaryny wciąż trwa. My w tym artykule postaramy się rozstrzygnąć problem i ostatecznie zdecydować co lepiej jeść. Masło czy margarynę?

Miniaturka-Facebook

Trzeba pamiętać, że obie rzeczy bez problemu możemy użyć do tych samych czynności – możemy smażyć na maśle lub margarynie, czy smarować nią chleb. Dlatego nie będzie żadnego problemu aby wybrać jedną z tych rzeczy, a drugą całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Ale co wybrać?

Proces powstawania

Masło powstaje w bardzo prosty i naturalny sposób dlatego łatwo je zrobić nawet samodzielnie w domu na co też wiele osób się decyduje. Trochę inaczej jest z margaryną – są to oleje roślinne, które najpierw trzeba utwardzić aby zyskały stałą konsystencję, a za to odpowiadają już odpowiednie substancje chemiczne.

Wpływ na zdrowie

Masło przez wiele lat było deprecjonowane przez medycynę, głównie cholesterol, który się w nim znajduje obwiniany był za wszelkiego rodzaju choroby serca. Samo masło zostało ponownie przebadane dość niedawno temu bo w 2010 roku i wyniki badań przeprowadzone przez American Society for Nutrition wskazały, że masło nie ma powiązania z chorobami sercowo-naczyniowymi. Sam cholesterol też został trochę „odczarowany” i rozróżnia się dobry i zły cholesterol, i jak wszystko w naturze człowiek potrzebuje obydwu aby dobrze funkcjonować. Dodatkowo dobry cholesterol niweluje działanie złego. Więc jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań medycznych nie powinnaś bać się o spożywanie masła.

Jak jest natomiast z margaryną? Są reklamowane jako „0 cholesterolu”, aczkolwiek już ten mit został obalony i sam cholesterol okazał się nie być taki zły. Nie wiem czy wiecie, ale margaryna powstaje w procesie uwodorniania, czyli jest poddawana wysokiej temperaturze w niskim ciśnieniu, a do tego potrzebne są katalizatory takie jak nikiel, miedź, pallad, żelazo. Nie brzmi apetycznie, prawda? W ten sposób powstają tłuszcze trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, to izomery powstałe w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych, czyli podczas procesu takiego jakiemu poddawana jest podczas produkcji margaryna. Oczywiście znajdziemy je również gdzieś indziej, np. w mięsie – ale powinniśmy ogólnie ograniczać ich spożycie jeśli jest to możliwe. Dodatkowo margaryny pozwalają zmniejszyć poziom cholesterolu tak jak zapewniają o tym reklamy i jest to prawdą. Niestety zmniejsza poziom zarówno tego złego jak i dobrego cholesterolu.

Zawartość składników odżywczych

Zawartość składników odżywczych zarówno w maśle jak i margarynie przedstawia ta tabela z serwisu grasmakow.pl.

article_big_463

Przeciwwskazania lekarskie

Z obecnym stanem wiedzy medycyny margaryna nie jest zalecana do spożywania przez małe dzieci, ponieważ cholesterol jest niezbędny do budowy i rozwoju układu nerwowego. Nie zaleca się również jej kobietom w ciąży czy karmiącym. Masło nie posiada takich przeciwwskazań – porady lekarza wymaga jedynie sytuacja, w której osoba ma podwyższony poziom cholesterolu i wtedy dieta powinna być uzgodniona z lekarzem.

Na koniec mam jeszcze dla Was bardzo ciekawe podsumowanie w formie cytatu. Co wy wolicie, zdecydujecie same :)

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły