Okazuje się, że cebula po krojeniu w Thermomixie jest gorzka w smaku. Przekonałam się o tym w tym roku podczas Wigilii. Chciałam zaoszczędzić czas, a więc zamiast pokroić cebulę w kosteczkę ręcznie, tak jak zwykle to robiłam, posiekałam ja w Thermomix. Następnie usmażyłam i podałam do pierogów. Niestety nie była ona smaczna, miała gorzki posmak.
Początkowo zrzuciłam winę na cebulę. Usmażyłam kolejną już posiekaną ręcznie i była smaczna jak zwykle. Okazało się jednak, że wiele osób zaobserwowało ten sam problem i na grupach pojawiły się dyskusje o tym, że cebula posiekana w Thermomix jest gorzka w smaku. Fakt ten potwierdziły kolejne osoby.
Okazuje się, że ogólnie cebula krojona mechanicznie jest gorzka. Dlatego większość woli jednak kroić ją ręcznie. Istnieją jednak sposoby, które przytoczyły niektóre osoby. Mogą one pomóc rozwiązać ten problem. Jednym z nich jest dodanie do cebuli trochę oleju. Jeśli zamierzamy ją smażyć później na oleju, to nie jest to żadnym problemem. Dzięki temu cebula ma nie być gorzka w smaku.
Drugi sposób polega na ustawieniu obrotów na 4 i maksymalnie na 4 sekundy. Krótsze siekanie sprawia podobno, że cebula nie zdąży zgorzknieć. Ten sposób sprawdzi się, gdy zamierzamy ją wykorzystać do innych celów, niż smażenie i dodatek oleju mógłby nam przeszkadzać.