8 połączeń produktów spożywczych, których powinniśmy unikać

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-09-02

Zazwyczaj nie myślimy o tym czy połączenie, niektórych produktów może powodować jakieś negatywne skutki. Niektóre z nich są dla nas wręcz naturalne np. kakao i mleko czy chleb i dżem. Co z nimi może być jednak nie tak? Z pomocą przychodzi nauka, którą dzielą się z nami dietetycy. Przeczytajcie i sprawdźcie sami. Oczywiście nic z tego Was nie zabije! Ale jest to bardzo ciekawe i niektóre rzeczy można po prostu ograniczyć :)

1. Kakao i mleko

To dziwne, przecież to najlepsze połączenie na świecie? Okazuje się jednak, że kakao jest bogate w kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia. W połączeniu z mlekiem tworzą się kryształy szczawianu, które szkodzą nerkom. Oczywiście nie rezygnuj z niego całkowicie, po prostu nie przesadzaj :) Można też przygotować kakao z mlekiem odtłuszczonym.

Zaobserwuj nas na Facebooku

2. Sałata + sok z cytryny lub ocet

Kolejne połączenie, które wydaje się nam naturalne, ale ostatecznie nie jest zbyt dobre dla zdrowia. Sałatka to bardzo zdrowy posiłek bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Jednymi z nich są karetenoidy, które znajdują się w warzywach, aby je przyswoić potrzebujemy tłuszczu. Gdy dodajemy do sałatki sok z cytryny lub ocet tak naprawdę pozbawiamy się wielu cennych właściwości jakie nam daje. Lepiej zrobić sobie lekki dressing z oliwy z oliwek.

3. Makaron + pomidory

Pierwsze co nam się nasuwa na myśl to spaghetti, przecież jest smaczne więc co w nim złego? Makaron jest bogaty w węglowodany, które zaczynają się rozkładać już w naszych ustach za pomocą ptyaliny, która znajduje się w naszej ślinie. Pomidory zawierają kwasy, które załamują ten proces.

4. Jajka + boczek

Typowe śniadanie z amerykańskich filmów. Oprócz wielu kalorii to połączenie jest złe jeszcze z jednego względu. Jajka są bardzo dobre, bogate są w białko i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Jednak gdy połączymy je z boczkiem nasz organizm będzie musiał poświęcić wiele kalorii by je strawić. To sprawia, że zastrzyk energii, którego rano potrzebujemy zostaje spożytkowany niepotrzebnie na trawienie naszego śniadania. Lepiej zjeść same jajka :)

5. Otręby i mleko

Może nam się wydawać, że to świetne połączenie na śniadanie, które dodam nam energii od samego rana. To prawda, energii nam doda, ale nic poza tym. Kwas foliowy znajdujący się w otrębach w połączeniu z wapniem sprawia, że minerały zawarte w naszym posiłku nie wchłaniają się do organizmu. Co zrobić? Możesz ugotować otręby, to zabija kwas foliowy i posiłek będzie trochę lepszy pod względem minerałów, które przyswoją się do organizmu.

6. Zboża + sok pomarańczowy

Owsianka i szklanka świeżego soku z pomarańczy wydaje się być świetnym połączeniem na śniadanie. Niestety takie śniadanie nie przyniesie Wam energii, a powoduje uczucie ciężkości na żołądku. Kwasy zawarte w soku pomarańczowym drastycznie obniżają aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład węglowodanów, które przemieniamy w energię. Jeśli chcesz się go napić, najlepiej zrobić to godzinę po posiłku.

7. Pizza i Cola

To połączenie jest przecież bardzo popularne. Dlaczego jednak nie jest dobre? Połączenie białek i skrobi zajmuje dużo czasu na trawienie. Jeśli dodamy do tego cukier, którego jest dużo w Coli spowalniamy ten proces. Powoduje to uczucie ciężkości żołądka i wzdęcia. Produkty z dużą zawartością cukru powinniśmy spożywać godzinę po posiłku.

8. Chleb i dżem

Przecież uwielbiamy to połączenie? Co w nim jest nie tak. Mąka pszenna połączona z czymś słodkim podwaja dawkę węglowodanów powodując duży wzrost glukozy. Dostarcza energii, ale ta bardzo szybko się kończy, a my czujemy się ospali i zmęczeni. Może to powodować nawet zły nastój. Dlatego lepiej zamiast pieczywa pszennego jeść pełnoziarniste.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-health/8-common-food-combinations-youd-better-avoid-372560/

Podobne artykuły