4 typy toksycznych naczyń, w których lepiej nie gotować!

Zdrowie Data publikacji: 17 maja 2018

Nie wszystkie naczynia, w których gotujemy są dobre dla naszego zdrowia. To w czym przygotowujemy nasze jedzenie jest tak samo istotne jak produkty, z których się składa. Dzisiaj podpowiemy Wam jakie naczynia lepiej wyrzucić i na jakie je zamienić.

Naczynia teflonowe

O rakotwórczych właściwościach teflonu mówi się od lat. Jednak patelnie z niego wykonane są relatywnie tanie więc ciągle znajdują się w naszej kuchni. Warto pamiętać o tym, że gdy warstwa teflonu zaczyna się zdzierać to należy ją od razu wymienić. Nie może dojść do sytuacji, w której teflon wraz z pożywieniem trafia do naszego ciała. Nie bez powodu teflon nazywa się azbestem XXI wieku.

Nieprzywierające właściwości zawiera powłoka politetrafluoroetylenu, ale zaczyna ona wydzielać toksyczne substancje po podgrzaniu do 300 stopni Celsjusza. Do powłoki tych naczyń stosuje się też kwas perfluorooktanowy, który jest powiązany z kilkoma typami raka np. piersi, prostaty czy jajnika. Chociaż uważa się, że jego zawartość w teflonowych powłokach jest bezpieczna to czy warto ryzykować?

Pamiętacie żeliwne patelnie, z których korzystały nasze babcie? Takie naczynia są bezpieczne, a i jedzenie z nich smakuje jakoś lepiej – wyjątkowo. Żeliwne naczynia nie zawierają toksycznych substancji, które mogłyby przeniknąć do żywności.

Naczynia z aluminium

Naczynia aluminiowe są lekkie i dość tanie. Moja babcia miała sporo aluminiowych garnków, kiedyś były chyba powszechniej stosowane. Dobrze jednak, że z nich zrezygnowała bo jak się okazuje aluminium jest metalem neurotoksycznym. Podwyższonych poziom glinu naukowcy wiążą z rozwojem wieku chorób np. Alzheimera. Dlatego zamiast aluminiowych brytfanek lepiej stosować szklane.

To samo dotyczy folii aluminiowej. Nie powinniśmy stosować jej do obróbki cieplnej produktów, które będziemy jeść.

Naczynia miedziane

Miedziane naczynia robią się popularne. Łatwiej o nie dbać i wyglądają dostojnie. Miedź jest metalem ciężkim i chociaż jest potrzebna organizmowi to jej nadmiar może powodować zatrucia. Miedź uwalniana może być do kwaśnych pokarmów, które gotujemy w garnku.

Dlatego lepiej jednak zainwestować w dobrej jakości naczynia ze stali nierdzewnej, które są stosunkowo tanie i lekkie oraz odporne na zarysowania. Jeśli o nie zadbamy posłużą nam na długo i nie spowodują szkody dla naszego zdrowia.

Naczynia ceramiczne

Nie dawno była bardzo duża moda na patelnie z ceramiczną powłoką jako alternatywę dla teflonu. Ceramika oczywiście jest 100% bezpieczna dla zdrowia. Jednak powłoka ceramiczna nie jest wystarczająco trwała, a naczynia same w sobie drogie.

Dlatego gdy zaczyna ona odpryskiwać dalej korzystamy z takiej patelni. A wtedy ołów i kadm znajdujące się w powłoce zaczynają trafiać do jedzenia. Może nawet dojść do zatrucia ołowiem, co objawia się bólami brzucha czy głowy. W ciężkich przypadkach może nawet wywołać śpiączkę. Niestety pod powłoką ceramiczną znajduje się też często aluminium.

Dlatego jeśli chcemy kupić naczynia ceramiczne to najlepiej wziąć takie, które wykonane są 100% z ceramiki.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/4-types-of-toxic-cookware-to-avoid-and-4-safe-alternatives-510710/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły