Masło to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Czasami przysparza nam problemów. Chyba każdy z nas zna sytuację gdy wstajemy rano, chcemy posmarować kanapki masłem, ale wieczorem nikt nie wyjął go z lodówki. Skutecznie psuje to dzień już od samego rana. Ten problem również dzisiaj rozwiążemy :)
Chcesz zmiękczyć masło aby dało się je rozsmarować na kromce chleba? Weź miseczkę, napełnij ją gorącą wodą i pozostaw na chwilę. Weź rękawiczkę aby się nie oparzyć, wodę z miseczki wylej i nałóż ją na kostkę masła. W ten sposób masełko szybko zmięknie i bez problemu posmarujesz kanapki.
Jeśli robisz wypieki najlepiej będzie jeśli twarde masło zetrzesz na zwykłej tarce kuchennej. Nie tylko nie musisz czekać, aż masło zmięknie, a do tego będzie łatwiej je wymieszać.
Jeśli chcesz aby ser na dłużej zachowaj świeżość i nie wysychał posmaruj go masłem. To naturalny konserwant, który zapobiega pleśnieniu! Pamiętaj, że wystarczy posmarować jedynie odkrojony kawałek, resztę ochroni skórka sera.
Jeśli masz problem z przekrojeniem wilgotnego ciasta to najpierw nóż posmaruj masłem. Dzięki temu podczas krojenia ciasto nie będzie się przyklejało do noża.
Woda może kipieć gdy zostawimy ją samą podczas gotowania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła.