5 trików, dzięki którym przyśpieszysz gotowanie

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-09
5 trików, dzięki którym przyśpieszysz gotowanie

Gotowanie bywa przyjemne, ale nie każdy dysponuje odpowiednią ilością czasu, aby móc spędzać go w kuchni. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka porad, które mogą sprawić, że przygotowywanie jedzenia stanie się szybsze. Wypróbujcie je, gdy będziecie gotować.

1. Szybkie krojenie pieczarek

Chcesz szybko pokroić duże ilości pieczarek? Użyj zwykłej krajalnicy do jajek. Dzięki niej pokroisz pieczarki w cienkie plasterki i zajmie Ci to naprawdę mało czasu.

2. Usuwanie gniazd z jabłek

Stalowy wykrawacz to narzędzie, które przyda się w kuchni nie tylko do robienia pięknych kulek z arbuza, melona czy innych owoców. Świetnie sprawdzi się również do usuwania gniazd nasiennych w jabłkach.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

3. Szybkie usuwanie łodyżek z zieleniny

Potrzebujesz szybko oddzielić listki pietruszki lub bazylii od łodyżki? Nie męcz się skubiąc każdy z nich pojedynczo. Weź kuchenny durszlak. Następnie przełóż łodyżkę przez dziurkę i pociągnij z drugiej strony. Łodyżka wyjdzie, a listki zostaną w środku.

4. Użyj drugiej strony noża do krojenia czosnku

@carl.is.cooking Je coupe toujours l’ail 🧄 comme ça, toi? #foodhack #foodie #foodtiktok #foodlover #viralfood #hack #lifehacks #garlichack ♬ Ultimate life hacks – Kelly -The Life Bath

Jeśli użyjesz tępej strony noża do cięcia czosnku, to przy okazji również będziesz go rozgniatać. Dzięki temu wydobędziesz z niego więcej smaku i aromatu, a jednocześnie nie będziesz musiała potem ręcznie zgniatać czosnku już po pokrojeniu go.

5. Pomniejszenie blachy

Nie masz odpowiedniej wielkości blachy? Nie musisz kombinować, chodzić do sklepu, robić większej porcji. Wystarczy folia aluminiowa, dzięki której łatwo pomniejszysz blachę.

Mogą Cię zainteresować