5 ciekawych sposobów na wykorzystanie papieru do pieczenia

Porady Data publikacji: 02 marca 2020

Wszystkie w swojej kuchni posiadamy pergamin do pieczenia, no może wszystkie. Podejrzewam, że większość. Nie wiem czy wiecie, ale można go wykorzystać na wiele różnych sposobów i dzisiaj przedstawimy Wam jeden z nich.

Idealny do przechowywania sera

Ser powinien być odpowiednio zapakowany, aby nie dostawały się do niego bakterie, ale też aby mógł oddychać. Papier woskowany świetnie się do tego nadaje. Nie tylko sprawi, że ser nie zepsuje się tak szybko, ale jednocześnie pozwoli mu oddychać. Dlatego jeśli przyniesiesz ser ze sklepu zawinięty w folię spożywczą to przepakuj go do pergaminu do pieczenia.

Rozwałkowywanie ciasta

Zazwyczaj ciasto rozwałkowujemy posypując stolnicę mąką. Dzięki temu ciasto się do niej nie lepi. Możesz to zrobić inaczej i rozwałkować je na pergaminie do pieczenia, a później tym samym pergaminem wyłożyć blachę. Dzięki temu nie musisz dodatkowo zużywać mąki do rozwałkowania ciasta.

Zabezpiecz półki w lodówce

Jeśli nie przepadasz za czyszczeniem lodówki, a jednocześnie zdarzy Ci się, że coś się w niej wyleje to świetnym sposobem jest wyłożenie półek papierem do pieczenia.

Wyczyść armaturę

Gdy umyjesz armaturę w łazience na koniec możesz ją wypolerować papierem do pieczenia. Wosk w nim zawarty nie tylko ją nabłyszczy, ale stworzy też warstwę ochronną jak na lakierze samochodu. Woda będzie po niej spływała, a dzięki temu dłużej pozostanie czysta i nie będą tak zbierały się na niej osady z kamienia i mydła.

Chroń deskę do krojenia

Warto to robić zwłaszcza w przypadku drewnianych desek do krojenia. Wtedy soki z krojonych produktów nie będą wnikały w mikro szczeliny w drewnie. Tam nie będą następnie się psuły i tworzyły idealne środowisko do rozwoju grzybów i pleśni. Dlatego jeśli na drewnianej desce zamierzasz przygotować kotlety czy pokroić warzywa to warto ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Podobne artykuły