4 niebezpieczne skutki spożywania dużej ilości soli!

Zdrowie Data publikacji: 28 sierpnia 2018

Jakie negatywne skutku niesie za sobą nadmierne spożycie soli? Dzisiaj zajmiemy się tym tematem, a nadużyć soli wcale nie jest trudno. Średnio każdy z nas spożywa jej da razy więcej niż zaleca WHO. Sól to inaczej chlorek sodu. Znajdziemy ją wszędzie i to nie tylko w  naszej kuchni. Jest obecna w większości produktów, które kupujemy. Dlatego tak łatwo jest ją spożywać w nadmiarze, musielibyśmy bowiem monitorować każdą etykietę produktu i analizować ile sodu dzisiaj już zjedliśmy.

Negatywne skutki nadmiernego spożycia soli

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie soli na poziomie 5 g dziennie. Jest to tak naprawdę jedna płaska łyżeczka soli. Badania statystyczne podają, że przeciętny Polak spożywa 11 g soli dziennie. Nawet jeśli przestaniecie soli potrawy, które spożywacie to nie uchronicie się przed solą. Wystarczy zjeść 100g szynki aby jednocześnie przyjąć ok. 2,5g soli. Sól działa jak narkotyk. Gdy spożywamy jej dużo słone potrawy nie smakują już tak dobrze, musimy więc użyć jej jeszcze więcej bo nasz smak się do niej przyzwyczaił. Zaczynamy też coraz mniej odczuwać inne smaki i tym samym uzależniamy się od soli.

Sól tak jak wspomnieliśmy znajduje się prawie we wszystkich produktach. Dlaczego? Jest ona po prostu konserwantem, który pozwala zachować świeżość produktów spożywczych. Dlatego dodawana jest praktycznie do wszystkiego i można ją znaleźć nawet w słodyczach!

Warto również zwrócić uwagę na to jak producenci oznaczają zawartość soli na opakowaniu bo nie zawsze piszą w prost. W soli szkodliwy jest sód i często producenci żywności piszą ile sodu produkt zawiera. Warto więc pamiętać przelicznik, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).

Co się dzieje gdy nadużywamy soli?

Mózg

Zacznijmy od mózgu, który jest komputerem zarządzającym procesami zachodzącymi w całym naszym ciele. Zbytnia ilość spożywanej soli może prowadzić do uszkodzenia tętnic prowadzących do mózgu. Może również odpowiadać za wcześniejszą demencję przez zmniejszenie ilości tlenu i składników odżywczych, które do niego trafiają.

Serce

Zbytnie spożycie soli można objawiać się bólami w klatce piersiowej. Jeśli tętnice staną się niedrożne lub pękną może to skończyć się nawet zawałem serca. Nie bez powodu, niektórzy nazywają sól cichym zabójcą.

Tętnice

Sól podnosi ciśnienie krwi, a to oznacza, że ściany tętnic są narażone na działanie dużej siły, która może powodować ich twardnienie, a to sprzyja miażdżycy. Miażdżyca jest chorobą przewlekłą, w skutek której zmniejsza się światło tętnic i ich elastyczność. Miażdżyca tętnic mózgu powoduje niedokrwienie mózgu i zmiany psychiczne, ułatwia pękanie naczyń i udary. Miażdżyca tętnic wieńcowych jest jedną z przyczyn choroby wieńcowej, a miażdżyca aorty może prowadzić do powstania tętniaka.

Nerki

Nerki przez nadmiar sodu mogą mieć problem z usuwaniem nadmiaru płynów, które produje ciało. Wtedy w organizmie zatrzymuje się woda, a wraz z nią toksyny. Może to prowadzić również do niewydolności nerek.

Co zrobić aby ograniczyć sól?

Przede wszystkim ograniczyć należy produkty, które zawierają jej dużo, a to dotyczy się praktycznie wszystkich gotowych obiadów, fastfoodów, przekąsek. Warto pamiętać o tym, że wcale nie trzeba solić potraw aby uzyskać słony smak. Możemy użyć ziół aby wydobyć słony smak potraw. Bardzo dobrze sprawią się estragon, tymianek czy lubczyk.

Źródło

  1. businessinsider.com.pl
  2. food-forum.pl
  3. beszamel.se.pl
  4. wikipedia.org

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły